Wyznacz przedział zbieżności szeregu potęgowego
jasiu8888: Wyznacz przedział zbieżności szeregu potęgowego ∑ (x−3)n / 4n * √n. Nad znakiem ∑ mamy
standardowo nieskończoność, a pod n=1.
26 lut 17:04
wredulus_pospolitus:
ten √n jest w mianowniku czy poza ułamkiem (zapis oznacza tę drugą rzecz)
26 lut 17:16
jasiu8888: W mianowniku, niestety nie wiedziałem jak to napisać, mimo że sprawdzałem w przykładach jak
pisać
26 lut 17:28
wredulus_pospolitus:
ułamki zapisuje się w formacie:
| | coś | |
U {coś} {inne coś} (bez spacji pomiędzy znakami) i masz: |
| |
| | inne coś | |
26 lut 17:40
wredulus_pospolitus:
to tak na przyszłość
26 lut 17:40
wredulus_pospolitus:
z kryterium Cauchiego:
| | n1/(2n) | | 1 | |
lim n√√n/4n = lim |
| = |
| , |
| | 4 | | 4 | |
więc promień zbieżności R = 4.
Tak więc będziemy mieli zbieżność dla |x−3| < 4
stąd x =
26 lut 17:51
26 lut 17:54
Adamm:
pytanie jest o przedział zbieżności
26 lut 18:06
Adamm:
dla x = −1 szereg jest warunkowo zbieżny
dla x = 7 szereg jest rozbieżny
zatem przedział zbieżności to [−1, 7)
26 lut 18:07