logarytmy
gsag: Niech a= log2 200 i b=log2 160.
Wykaż,że 5a−3b=7log2 5
26 lut 16:12
janek191:
a = log
2 200
b = log
2 160
więc
5 a − 3 b = 5 log
2 200 − 3 log
2 160 = log
2 200
5 − log
2 160
3 =
| | 2005 | |
= log2 |
| = log2 78 125 = log2 57 = 7 log2 5 |
| | 1603 | |
26 lut 16:19
gsag: Dziękuje za pomoc,tylko jak to zrobić bez kalkulatora?bo mam z tym problem właśnie,bo nie
obsługuje chyba taki zwykły 200
5 na maturze aż takich potęg
26 lut 16:45
vvool: | 2005 | | (2*100)5 | | 32*1010 | | 32 | |
| = |
| = |
| = |
| *104= |
| 1603 | | (1.6*100)3 | | (1.6)3*106 | | (1.6)3 | |
| | 32 | | 10 | | 1 | | 10000 | |
= |
| * |
| *104= |
| *104= |
| =78125 |
| | 1 | | 4096 | | 128 | | 128 | |
26 lut 17:02