Szereg geometryczny + trygonometria
maturzysta: Wykaż, że dla każdego α ∊ (0; π/2) szereg geometryczny o pierwszym wyrazie a1 = 1 i ilorazie q
= 1/(sinα+cosα) jest zbieżny. Wyznacz, dla jakiej wartości α ∊ (0; π/2) suma tego szeregu jest
równa
√2 + 2
Próbowałem to robić pisząc, że q > −1 i jednocześnie < 1, ale końcowo wyszedł zbiór pusty
26 lut 15:00
wredulus_pospolitus:
| | π | |
sinx + cosx = √2sin(x + |
| ) |
| | 4 | |
natomiast:
| | √2 | | π | |
1 = √2* |
| ≤ √2sin(x + |
| ) ≤ √2 |
| | 2 | | 4 | |
więc:
26 lut 15:10
wredulus_pospolitus:
oczywiście dla x = α z zadanego w zadaniu przedziału
26 lut 15:11
maturzysta: już mam, mój problem polegał na tym, że przy:
1/(sinx+cosx) < 1 i 1/(sinx+cosx) > −1 rozwiązywałem to jak nierówność wymierną, mnożąc licznik
przez mianownik. A przecież trzeba najpierw sprowadzić to co jest po prawej stronie
nierówności do wspólnego mianownika i dopiero później to rozpatrywać
26 lut 15:18