podstawa
vvool: (LATWE)Sześć kosiarek o jednakowej mocy kosi trawę w parku w ciągu 1,5 godziny.
Przed rozpoczęciem koszenia trawy dwie z tych kosiarek się zepsuły.
Czas koszenia trawy parku wydłuży się?
_____________________________
W jaki sposób to poprawnie zapisać? Bo proporcja wydaje mi się, że nie wychodzi.
Czy mój zapis jest poprawny?
6 kosiarek −> 1,5 h
kosiarka −> 1,5 *6h=9h
| | 9 | | 1 | |
4 kosiarki −> |
| h=2 |
| H=2h15min |
| | 4 | | 4 | |
2h15min−1h30min=45min
25 lut 16:37
wredulus_pospolitus:
Tak ... jest poprawny aczkolwiek 'strzałki' średnio dobrze wyglądają

lepiej to opisać
słowami
25 lut 17:06
wredulus_pospolitus:
PS.
A ja proponuję inne podejście:
W 1.5h sześć kosiarek kosi 100% parku.
| | 2 | |
To w 1.5 cztery kosiarki skoszą |
| *100% parku (dwie trzecie parku). Ile czasu potrzebują |
| | 3 | |
aby skosić brakującą 1/3 parku?
Odp: Połowę tego co trwało koszenie ... czyli 45 min
25 lut 17:08
vvool: Dzięki takiej odpowiedzi oczekiwałem
25 lut 17:09