prawdopodobienstwo
alfa : Rzucamy czterokrotnie ośmiościenną kostką do gry z liczbami odpowiednio 1,2,3,4,5,6,7,8 na
poszczególnych ścianach. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, w którym liczba pierwsza wypada
dokładnie dwa razy.
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem jak się za to wziąć
24 lut 22:33
Eta:
Na tej kostce : liczby pierwsze p∊{2,3,5,7} liczby x(bez liczb pierwszych) {1,4,6,8}
|Ω|=8
4
| | | |
A: p|pxx −−− 4* | *4*42 = 3*44 |
| | |
|A|= 6*4
4
| | |A| | | 4 | | 6 | | 3 | |
P(A)= |
| = 6*( |
| )4 = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 8 | | 16 | | 8 | |
24 lut 22:53
24 lut 22:57
alfa: Nie rozumiem skąd takie rozmieszczenie liczb w tych rzutach?
24 lut 23:06
alfa: Nie do końca rozumiem Twojego zapisu, Eto, więc może spytam, dlaczego takie rozwiązanie nie
jest poprawne:
wybieram spośród czterech rzutów dwa, w których pojawi się liczba pierwsza C42
zakładając, że liczby te się nie powtarzają, wybieram je w ten sam sposób = C42
zakładając, że się powtarzają − 4x4
teraz, w pierwszym przypadku, czyli bez powtarzania, trzeba pomnożyć razy 2, bo można zamienić
te liczby miejscami w rzutach
pozostałe rzuty "wypełniam" w ten sposób: 62
24 lut 23:12
Eta:
Rzucasz czterokrotnie kostką więc tworzysz ciąg liczb czterocyfrowych
(y,y,y,y) gdzie y ∊{1,2,3,4,5,6,7,8}
|Ω|=8*8*8*8 =84
A−− {(ppxx)} gdzie p∊{2,3,5,7} , x −− bez liczby pierwszej ( bo mają być tylko dwie liczby
pierwsze
czyli mamy : |A|: p|pxx lub x|ppx
................
i dalej jak podałam wyżej
24 lut 23:29
alfa: Ok, dziękuję za wytłumaczenie
24 lut 23:37
alfa: Już wiem, czemu mój sposób był błędny − błąd jest w ostatniej linijce. Pozostałe rzuty
"wypełniam" w ten sposób: 4
2, bo są 4 pozostałe liczby do wyboru.
Poza tym, zakładając, że liczby się powtarzają, mnożę całość tylko razy jedną czwórkę, bo na
drugim wybranym miejscu występuje ta sama cyfra.
Po wyliczeniu wychodzi 3/8, tak jak powinno.
24 lut 23:47
Eta:
24 lut 23:48