Na sprawdzian z pradopobieństwa
Dawidek: W urnie jest pewna liczba kul białych i jedna czarna. Losujemy 1 kulę zatrzymujemy ją a
następnie z pozostałych kul losujemy 1 kule. Ile powinno być kul białych w urnie, aby
prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych było równe 5/7?
24 lut 21:57
konrad: n − liczba białych kul
|Ω|=n(n+1)
|A|=n(n−1)
zatem
rozwiązać
24 lut 22:00
Mila:

n− liczba białych kul
1− liczba czarnych kul
n+1− liczba wszystkich kul
| | n | | n−1 | | n−1 | |
P(BB)= |
| * |
| = |
| |
| | n+1 | | n | | n+1 | |
n=6
24 lut 23:46