Trapez równoramienny-geometria analityczna.
Kę: Punkty A(0,−5) oraz D(−3,−1) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD, którego
osią symetrii jest prosta o równaniu x+2y=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków oraz
długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
24 lut 21:46
Eta:
k⊥AB i k⊥DC to a
AB=2 i a
DC=2
AB: y= 2(x−x
A)+y
A ⇒ AB : y=2x−5 i DC: y=2(x−x
D)+y
D ⇒ DC: y=2x+5
Rozwiąż układy równań
AB∩k={S
1} i DC∩k={S
2}
...........
S
1(2,−1) i S
2=(−2,1)
to
x
C= 2x
S2−x
D =.... i y
C= 2y
S2−y
D=... ⇒
C(−1,3)
oraz
x
B=2x
S1−x
A=.. i y
B=2y
S1−y
A=... ⇒
B(4,3)
| | |AB|+|DC| | |
d= |
| = ............. |
| | 2 | |
24 lut 23:47
Kę: Dziękuję bardzo
24 lut 23:52
Eta:
Na zdrowie
24 lut 23:59