dziedzina funkcji z wartoscia bezwzgledna
TłumokMatematyczny: czy ktoś mi może wytłumaczyć czemu D=R a nie D=R \ {4,4} w tym przykladzie:
f(x)=x+2/|x|+4
24 lut 20:52
TłumokMatematyczny: sorka tam mialo byc D=R \ {−4,4}
24 lut 20:54
Pytający:
A rozwiąż równanie
|x|+4=0
24 lut 20:54
jajecznik: Wstaw −4 i 4 za "x". Mianownik się zeruje?
24 lut 20:55
TłumokMatematyczny: |x|= −4
x= 4 lub x=−4
24 lut 20:55
Pytający:
A czy wartość bezwzględna może być ujemna?
24 lut 20:56
TłumokMatematyczny: no nie może
24 lut 20:57
TłumokMatematyczny: czyli jak mianownik się nie zeruje to zawsze mam pisac D=R?
24 lut 20:59
Pytający:
Wiec równanie |x|=−4 nie ma rozwiązania, zatem D=R
24 lut 20:59
Pytający:
| | √x | |
Nie, bo masz np. funkcje f(x)= |
| , dziedzina to x ≥ 0 |
| | |x|+1 | |
24 lut 21:00
TłumokMatematyczny: oboże, nie zwrocilam uwagi, teraz juz wszystko rozumiem dzieki!
24 lut 21:00
TłumokMatematyczny: a w takim razie jakie bedzie miejsce zerowe funkcji ktora podales?
24 lut 21:08
TłumokMatematyczny: nie bedzie prawda?
24 lut 21:09
Pytający: Będzie, jedno x=0
24 lut 21:11