Podzielność przez 3, trzech kolejnych liczb parzystych
LOL ALE PADAKA: Udowodnij, że (x+1)(x+3)(x+5) jest podzielny przez 3 jeżeli x ∊ nieparzystych.
Znalazłem już rozwiązanie algebraiczne, jednak proszę o ocenę mojego innego sposobu.
parzyste ==> P
nie parzyste ==> NP
Zapiszmy kilka kolejnych liczb:
x ; x+1 ; x+2 ; x+3 ; x+4; x+5 ;
Jeżeli x jest podzielny przez 3 to kolejna podzielna to x+3
Jeżeli x−2 jest podzielna przez 3 to kolejna podzielna to x+5
Jeżeli x−4 to poprzednia podzielna przez 3 to x+1
CKD?
24 lut 20:03
Adamm:
(x+1)(x+3)(x+5) − iloczyn 3 kolejnych liczb parzystych, jedna dzieli się przez 3
24 lut 20:06
LOL ALE PADAKA: Dla mnie to też jest oczywiste, jednak jeżeli egzaminator będzie się domagał dowodu? Czy taki
jest git?
24 lut 20:09
ABC:
nie jest przejrzysty ten twój dowód w mojej opinii
24 lut 20:14
PW: Dla egzaminatora:
Jeżeli x jest nieparzysta, to znaczy x = 2k+1 dla k całkowitej, to badane wyrażenie jest równe
(2k+2)(2k+2)(2k+6) = 8(k+1)(k+2)(k+3),
a iloczyn
(k+1)(k+2)(k+3)
jest podzielny przez 3 (wśród trzech kolejnych liczb całkowitych jest dokładnie jedna podzielna
przez 3).
24 lut 20:26
ABC:
a jak nie uwierzy egzaminator w to ostatnie , to oznacz k+2=n i przez indukcję
24 lut 20:30
Pytający:
albo trick:
(x+1)(x+3)(x+5)=
(x+1)(x+3)(x+2+3)=
(x+1)(x+2)(x+3)+3(x+1)(x+2)
+ komentarz dlaczego to jest podzielne przez 3
24 lut 20:31
PW: Powinno być w trzecim wierszu
(2k+2)(2k+4)(2k+6),
dalej juz bez pomyłki.
24 lut 20:31