dziedzina i m zerowe
TłumokMatematyczny: czy dobrze patrze ze ta funkcja nie bedzie miala miejsc zerowych bo wyrzuca je dziedzina?
f(x)=√−2x+3
wyszła mi dziedzina Df=(−∞, 3/2> ale proszę mnie sprawdzić
24 lut 19:02
Eta:
x= 3/2 bo f(3/2)=0
24 lut 19:04
.: | 3 | |
| należy do dziedziny bo √0 to 0 czyli funkcja będzie miała miejsce zerowe  |
| 2 | |
24 lut 19:05
TłumokMatematyczny: ale ja nie rozumiem bo mam tam nawias zamknięty czyli 3/2 tez sie zawiera
w dziedzinie a jak mam cos w dziedzinie to to chyba nie moze byc miejscem zerowym?
24 lut 19:07
konrad: "a jak mam cos w dziedzinie to to chyba nie moze byc miejscem zerowym?"
tylko wtedy gdy zawiera się w dziedzinie, może być miejscem zerowym
24 lut 19:11
TłumokMatematyczny: a okej, teraz wszystko ma sens dziekuje
24 lut 19:11
Eta:
Takie braki ma tylko ............ T.......... k
24 lut 19:12
TłumokMatematyczny: nazwa mówi za siebie
24 lut 19:13
Eta:
24 lut 19:30