,
sylwiaczek: oblicz ile jest szesciocyfrowych liczb w zapisie ktorych wystepuje "szóstka" i kazda kolejna
cyfra jest wieksza od poprzedniej
robie to tak, ze jako pierwsze nie moze stac 0 a 6 dopiero moze stac na trzecim miejscu (zeby
kazda kolejna byla wieksza) czyli 6 moze stac na 4 miejscach czyli C14 * C58
co robie zle?
24 lut 18:45
Mila:
I jaką masz odpowiedź?
24 lut 19:19
PW: | | | |
Spośród 10 cyfr losujemy 6−elementowy podzbiór − można to uczynić na | sposobów, przy |
| | |
czym elementy takiego podzbioru można uporządkować w sposób rosnący tylko na jeden sposób.
| | | |
Mamy więc | ciągów, które mogłyby być uznane za odpowiedniki 6−cyfrowych liczb opisanych |
| | |
| | | |
w zadaniu, gdyby nie ciągi, w których występuje liczba 0. Ciągów takich jest | (na |
| | |
pierwszym miejscu 0 − na jeden sposób − i na pozostałych 5 miejscach dowolne 5 spośród
wiekszych od 0, uporzadkowane rosnąco).
24 lut 19:22
PW: Sknociłem, nie uwzględniłem wymagania, że jedną z cyfr musi być "6".
24 lut 19:24
PW: Powinno być
(od liczby 6−elementowych ciągów zawierających "6" odjąć liczbę ciągów zawierających "0" i
"6").
24 lut 19:29
Jerzy:
6 może być równie dobrze ostatnia.
24 lut 19:34
Mila:
Albo
Losujemy cyfry ze zbioru {1,2,3,4,5,7,8,9}
W każdym przypadku można gdzieś wstawić "6" i otrzymamy ciąg rosnący z szóstką.
24 lut 20:34
PW: | | | | 9! | | 8! | | 8! | | 9 | | 8! | | 4 | |
− | = |
| − |
| = |
| ( |
| −1)= |
| • |
| = |
| | | 4!5! | | 4!4! | | 4!4! | | 5 | | 4!4! | | 5 | |
a więc wyniki z 19:29 i 20:34 są te same.
Jak zwykle sposób
Mili bardziej godny polecenia, bo prostszy
24 lut 20:42