Oblicz cos(2α) wiedząc że U{6sinα+9cosα}{4sinα+cosα}=7
mamon: | | 6sinα+9cosα | |
Oblicz cos(2α) wiedząc że |
| =7 |
| | 4sinα+cosα | |
24 lut 18:29
ICSP: | 6sinx + 9cosx | | 6tgx + 9 | |
| = |
| = 7 |
| 4sinx + cosx | | 4tgx + 1 | |
Stąd wyznaczysz tgx
Dalej :
| | cos2x − sin2x | | 1 − tg2x | |
cos2x = |
| = |
| |
| | sin2x + cos2 | | tg2x + 1 | |
po wyznaczeniu tgx wystarczy podstawić.
24 lut 18:42
mamon: a skąd wziął się ten tgx?
24 lut 18:44
ICSP: Podziel licznik i mianownik przez cosx.
24 lut 18:44
mamon: a ta druga linijka? skąd te równanie.
24 lut 18:51
ICSP: W drugiej linijce jest sugestia co do wyznaczenia tgx.
24 lut 18:52