Wiedząc, że sinα+cosα=u{1}{3} oblicz sin^3α+cos^3α
mamon: Wiedząc, że sinα+cosα=13 oblicz sin3α+cos3α
24 lut 18:28
Mariusz:
(sin(x)+cos(x))
3=sin
3(x)+cos
3(x)+3sin
2(x)cos(x)+3sin(x)cos
2(x)
(sin(x)+cos(x))
3=sin
3(x)+cos
3(x)+3sin(x)cos(x)(sin(x)+cos(x))
(sin(x)+cos(x))
2=sin
2(x)+cos
2(x)+2sin(x)cos(x)
(sin(x)+cos(x))
2=1+2sin(x)cos(x)
2sin(x)cos(x)=(sin(x)+cos(x))
2−1
| | 3 | |
(sin(x)+cos(x))3=sin3(x)+cos3(x)+ |
| ((sin(x)+cos(x))2−1)(sin(x)+cos(x)) |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
(sin(x)+cos(x))3=sin3(x)+cos3(x)+ |
| (sin(x)+cos(x))3− |
| (sin(x)+cos(x)) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
sin3(x)+cos3(x)=− |
| (sin(x)+cos(x))3+ |
| (sin(x)+cos(x)) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | 1 | | 3 | 1 | |
sin3(x)+cos3(x)=− |
|
| + |
|
| |
| | 2 | 27 | | 2 | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
sin3(x)+cos3(x)=− |
| + |
| |
| | 54 | | 2 | |
24 lut 18:43
Eta:
Omg
| | 1 | | 4 | |
sinα+cosα=1/3 /2 to 1+ 2sinαcosα= |
| ⇒ sinα*cosα= − |
| |
| | 9 | | 9 | |
W=sin
3α+cos
3α= (sinα+cosα)
3−3sinα*cosα( sinα+cosα)=
| | 1 | | 12 | |
= (1/3)3−3*(−4/9)*(1/3) = |
| + |
| |
| | 27 | | 27 | |
=============
i po "ptokach"
24 lut 18:51
ABC:
Mariusz ma zapewne zrobione szablony do tego typu zadań... albo dużo cierpliwości
24 lut 18:52
Eta:
On ma często "przerost formy nad treścią"
24 lut 18:53
mamon: a ten wzór na W to jaki to jest wzór?
24 lut 19:04
Eta:
a3+b3= (a+b)3 −3a2b−3ab2 = (a+b)3−3ab(a+b)
24 lut 19:05
ABC:
opiera się to na a3+b3=(a+b)3−3a2b−3ab2
24 lut 19:06
Mariusz:
Eta ja to liczyłem w podobny sposób jak programista definiuje rekurencję tzn
zawsze wywołuje funkcję dla argumentów o mniejszych wartościach
a wynik odkłada gdzieś na stosie dopóki nie osiągnie przypadku podstawowego np n=1
i później mając wartości funkcji dla argumentów o mniejszych wartościach
wracamy do miejsca gdzie wywołana była funkcja dla argumentu n
Ty zaś zrobiłaś to odwrotnie czyli mając dany przypadek podstawowy
obliczyłaś wartości dla kolejnych potęg
Programista tak nie robi bo dostanie przepełnienie stosu czy inne błędy
24 lut 19:06
Eta:
Etaaaaaaaaaam , Etaaaaaaaaaam, Etaaaaaaaam
24 lut 19:09
ABC:
teraz pomyślałem że można też z tego
a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
| 1 | | 4 | | 1 | | 13 | | 13 | |
| (1+ |
| )= |
| |
| = |
| |
| 3 | | 9 | | 3 | | 9 | | 27 | |
24 lut 19:09
Eta:
Jasne,że można

Ja wolę z tego pierwszego ( bo krócej się liczy
24 lut 19:10
mamon: | | 4 | |
tak z ciekawości ABC, skąd w tym obliczeniu wzięła się jedynka? (1+ |
| ) |
| | 9 | |
24 lut 19:12
Eta:
sin2α+cos2α=1
24 lut 19:13
mamon: oh boże, zapominam o takich podstawach
24 lut 19:15
Mariusz:
.. ale i tak potrzebujesz jeszcze iloczynu ab
a ten dostaniesz przekształcając wzór skróconego mnożenia na sumę kwadratów
Tak użyjesz wtedy innego wzoru skróconego mnożenia
ale ja lubię przekształcenie tego wzoru który podałem wcześniej
bo przydaje się m.in. przy rozwiązywaniu równań trzeciego stopnia
24 lut 19:15
Mariusz: *oczywiście kwadrat sumy
24 lut 19:17
Eta:
Dobra Mariusz ... już nie mieszaj!
Nie strzelaj z armaty do wróbla !
24 lut 19:19
ABC:
Eta, pasjonata trzeba spróbować zrozumieć
24 lut 19:20
Mariusz:
Podałem tylko przykład gdzie jeszcze można wykorzystać wzorek
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
(a+b)3=a3+b3+3a2b+3ab2
(a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)
24 lut 19:22
Eta:
@
Mariusz
Podziwiam za to,że chce Ci się tyle pisać ( bo mnie nie!
Z "jamnika" nieraz chcesz zrobić "słonia"
24 lut 19:28
Mariusz:
ABC ostatnio szablonami bawiłem się w programowaniu
gdy przepisywałem na C++ kod algorytmu z geometrii obliczeniowej
Ty chyba go widziałeś bo niedawno wrzuciłem kod z tego co udało mi się
z pomocą Pytającego napisać
Jeden z algorytmów razem z kodem znalazłem na rosyjskiej stronie o programowaniu w Pascalu
Ja rosyjskiego nie znam bo zanim zdałem do piątej klasy to wyrzucili go
z programu nauczania a mamuśka choć ma uprawnienia nie chciała mnie uczyć
Adam próbował mi tekst tłumaczyć i jak na kogoś kto zna tylko cyrylicę
wyszło mu to całkiem nieźle
Ja nie chciałem wrzucać tego do translatorów bo wiadomo że jakość ich tłumaczenia jest kiepska
24 lut 19:52
Mariusz:
Eta no niby można by było część obliczeń pominąć i zapis byłby krótszy
tylko jak to się rozpisze to więcej widać
24 lut 19:56