Policz pochodną z funkcji
123: f(x) =x(x+1)(x+2)...(x+2019)
f'(0)=

Interesuje nas f'(0)
(w miejscu kropek znajdują się kolejne liczby całkowite aż do 2019)
Przypuszczalny wynik to silnia 2019, f(0)=lim2019!, proszę o weryfikację
24 lut 18:21
ICSP: f(x) = x(x+1)(x+2)
f'(x) = (x+1)(x+2) + x(x+2) + x(x+1)
Jak widzisz w każdym kolejnym składniku występuje x.
Wystarczy przenieść powyższe rozumowanie na większą liczbę nawiasów
f'(0) = 2019!
24 lut 18:40
PW: Prościej będzie skorzystać z wzoru na pochodną iloczynu. Przy odpowiednim oznaczeniu
f(x) = xg(x)
f'(x) = x'g(x) + xg'(x)
f'(x) = g(x) + xg'(x)
f'(0) = g(0)
f'(0) = 1•2•3•...•2019 = 2019!
24 lut 19:48
Adamm:
ze wzoru Taylora
f(x) = f(0)+f'(0)x+...
stąd od razu
f'(0) = 2019!
24 lut 19:52
Mariusz:
Wiemy że ten iloczyn możemy zapisać w postaci
| | Γ'(x+2020)Γ(x)−Γ'(x)Γ(x+2020) | |
= |
| |
| | Γ2(x) | |
Przy czym jeśli chcemy później wstawiać zero to może lepiej zapisać funkcję w postaci
24 lut 20:36