Wielomiany
mango88: Prostopadloscian o podstawie kwadratowej ma taka sama wysokość jak sześcian, a krawędź postawy
prostopadloscian jest o 1cm krótsza od krawędzi sześcianu. Wyznacz dl krawędzi podstawy
prostopadloscian wiedza że roznica objętości tych bryl jest równa 6cm3
24 lut 18:07
Eta:

b −− krawędź sześcianu = H−− dł. wysokości prostopadłościanu
b−1−− krawędź podstawy prostopadłościanu , b>1
V sz=b
3 , Vpr= (b−1)
2*b = b
3−2b
2+b
z treści zadania
b
3−b
3+2b
2−b=6 ⇒ 2b
2−b−6=0 ⇒(2b+3)(b−2)=0 i b>1 ⇒b=2
to b−1=2−1=
1
==============
24 lut 18:38