Mila:

1)
a) rzut 3 kostkami sześciennymi
Ω={ω: ω=(k
1,k
2,k
3),gdzie k1− wynik rzutu na pierwszej kostce,
k
2−wynik rzutu na drugiej kostce, k
3−wynik rzutu na trzeciej kostce,k
i∊{1,2,3,4,5,6}}
Zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne i jest ich 6
3.
|Ω|=6
3
b)
Ω={(BBB),(BCB), (CBB),(BBC), (CBC),(CCB),(CBC),(CCC)}
Zdarzenia nie są jednakowo prawdopodobne.
c) Losujemy kolejno
Rysujesz tabelkę:
1 2 3 4 5 6
==||=====================
1 X (1,2) (1,3) (1 4) (1,5) (1,6)
2 (2,1) X (2,3) (2,4) (2,5) (2,6) itd, wypisz wszystkie możliwości
3 X
4 X
5 X
6 X
============================
Możesz też tak, jak w (1)
Ω={ω: ω=(k
1,k
2), gdzie k
1≠k
2 i k
1,k
2∊{1,2,3,4,5,6}}
|Ω|=6*5