: Cyfra jednosci liczby 2103 jest:
A: 2 B: 4 C: 6 D: 8
poprosze o pomoc z wytlumaczeniem
24 lut 15:55
: 2 do 103
24 lut 15:55
6latek: 21=2
22=4
23=8
24=6
25=2
26=4
27=8
itd ....
24 lut 15:57
ABC:
małolat, ale napisz że to modulo 10 jest
24 lut 16:00
: dziekuje zyczcie mi milego wypisywania do 103
24 lut 16:00
: tak serio to prosilem o wytlumaczenie malo mnie obchodzi wynik jak niewiem jak to zrobic
24 lut 16:02
6latek: ABC 
Nie zanm sie na modulo
A Ty jak zaczniesz wypisywac to powinienes cos zauwazyc
24 lut 16:02
: zauwazylem ze sie powtarzaja no i co mi to daje :C
24 lut 16:04
ABC:
dwukropek, jeśli zauważysz cykliczność nie będziesz musiał wypisywać do 103
24 lut 16:06
: czemu ludzie zamiast wprost powiedzeic o co chodzi to sie bawia w ciuciu babke.... " powinienes
cos zauwazyc"
24 lut 16:06
: nie wiem jak ta cyklicznosc wykorzystac
24 lut 16:07
ABC:
bo to co odkryłeś sam zostawia ślad w twoim mózgu i lepiej to pamiętasz
24 lut 16:07
: nie musisz sie o mnie martwic dlatego prosze cie abys powiedzial o co tu chodzi
24 lut 16:09
6latek: Co ile taka seria sie powtarza ?
24 lut 16:10
: co 4
24 lut 16:10
Jerzy:
Masz cykliczność: (2,4,8,6) (2,4,8,6) .........
24 lut 16:11
ABC:
o to że 24n+1 ma ostatnią cyfrę 2 dla n naturalnych
więc 24*25+1=2101 ma ostatnią cyfrę 2
24 lut 16:11
Jerzy:
Teraz dziel 103:4 = ?
24 lut 16:11
6latek: Ile takich 4 miesci sie w 103 i ile zostaje reszty?
24 lut 16:11
Jerzy:
Wykładnik jest 103 = 25*4 + 3 , zyli ostania cyfra to : ?
24 lut 16:13