matematykaszkolna.pl
Pomoc na sprawdzian z prawdopodobieństwa Daniel: 1) Siedmiu pasażerów wsiada do tramwaju złożonego z 4 wagonów. Każdy losowo wybiera wagon. Jakie jest prawdopodobieństwo, że: a) wszyscy wsiądą do jednego wagonu b) pasażerowie znajdą się tylko w dwóch wagonach? 2) Na egzaminie student losuje 5 pytań z przygotowanego zestawu 45 pytań. Jeśli odpowie na 5 pytań otrzymuje ocenę bdb, na 4 ocenę db, na 3 ocenę dst. Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzyma ocenę co najmniej db jeśli umie odpowiedzieć na 30 pytań? Pomocy!
24 lut 15:49
Jerzy: 1 a) |Ω| = 47 |A| = 4
 4 
P(A) =

47 
24 lut 16:00
Jerzy: 1 b)

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

|A| =

24 lut 16:02
Pytający: b) pasażerowie znajdą się tylko w dwóch wagonach:
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

(27−2) // dokładnie 2 wagony niepuste

2)
nawias
30
nawias
nawias
4
nawias
nawias
15
nawias
nawias
1
nawias

nawias
30
nawias
nawias
5
nawias

+

nawias
45
nawias
nawias
5
nawias

24 lut 16:52
Daniel: 2) zrobione, dzięki! ale to 1 podpunkt b) dla mnie czarna magia, mógłby ktoś rozwinąć?
25 lut 00:18
Jerzy:

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

Ja założyłem (bezpodstawnie),że po wybraniu dwóch wagonów
, wszyscy pasażerowie

wsiadą do jednego z dwóch wybranych wagonów, a przecież tak nie musi być. Siedmiu pasażerów moze wsiąść do dwóch wagonów na 27 sposobów, ale musimy odjąć dwa przypadki, kiedy wszyscy wsiądą do jednego z nich,stąd: 27 − 2
25 lut 11:08
Bleee: Wyjaśnienie 'na chłopski rozum' 1.b)

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

Po pierwsze − − − wybieramy dwa wagony z czterech do których mają wsiada ludziki:

Po drugie − − − każdy ludzik wybiera sobie jeden z tych dwóch wagonów i stąd 27 Po trzecie − − − trzeba odjąć dwie sytuacje gdy wszyscy jeden z wagonow
25 lut 11:26