Kombinatoryka i prawdopodobieństwo
Mateusz: hej,
potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami, mógłby ktoś mi pomóc?
1) Wiadomo, że P(A)=1/3, P(B')=2/5 a P (A U(suma) B) = 3/10. Oblicz P(A iloczyn B)
2. Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 losujemy bez zwracania dwie liczby i od pierwszej
odejmujemy drugą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymana różnica jest większa od 4?
24 lut 15:45
ABC:
| | 1 | | 3 | |
w pierwszym zadaniu jest sprzeczność bo |
| > |
| a musi być P(A)≤P(A∪B) |
| | 3 | | 10 | |
24 lut 16:21
Mateusz: Tak mam w poleceniu niestety
24 lut 18:05
Pytający:
2.
• jeśli pierwszą wylosujesz <6, to różnica nie będzie większa od 4
• jeśli pierwszą wylosujesz 6, to drugą musisz wylosować 1 (1 sposób),
• jeśli pierwszą wylosujesz 7, to drugą musisz wylosować 1 lub 2 (2 sposoby),
...
• jeśli pierwszą wylosujesz 10, to drugą musisz wylosować 1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5 (5
sposobów)
| | 1+2+3+4+5 | | 1 | |
Stąd szukane prawdopodobieństwo to |
| = |
| . |
| | 10*9 | | 6 | |
24 lut 18:18