x−y | ||
0 ≤ arctg( | ) ≤ π //(zalozenie y−x ≠0 czyli y≠x) | |
y−x |
x−y | ||
0 ≤ arctg( | ) //z definicji arctg(p) = q ⇔ tg (q) = p | |
y−x |
x−y | |
≥ 0 //*(y−x) (bo wiemy ze x−y>0 zatem y−x <0 czyli zmieniam znak≠) | |
y−x |
x−y | ||
arctg( | ) ≤ π | |
y−x |
x−y | |
≤ tg(pi) | |
y−x |
x−y | |
≤ 0 //mnoze razy y−x (bo wiem, ze x−y>0 wiec y−x < 0) | |
y−x |
x−y | ||
0 ≤ arctg( | ) | |
y−x |
x−y | |
≥ 0 /*(y−x) //moge bo x−y<0 czyli y−x>0 − nie zmieniam znaku | |
y−x |
x−y | ||
i teraz arctg( | ) ≤ π | |
y−x |
π | ||
arg(1−i) = − | (wystarczy narysować na płaszczyźnie zespolonej). | |
4 |
π | ||
arg((1−i)z2) = − | +2arg(z). | |
4 |
π | ||
− | +2arg(z) < π | |
4 |
5π | ||
2arg(z) < | ||
4 |
5π | ||
arg(z) < | ||
8 |
π | 5π | ||
+2kπ≤arg(z2)≤ | +2kπ | ||
4 | 4 |
π | 5π | ||
+kπ≤arg(z)≤ | +kπ | ||
8 | 8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |