Narysuj Graf
Niki97_pl: Narysuj graf G=(VG,EG), którego wierzchołkami są dwu elementowe podzbiory 4−elementowe (czyli
pary ze zbioru 4−elementowego) zbioru X={1,2,3,4}, a para wierzchołków u,v∈VG jest połączona
krawędzią uv∈EG, wtedy i tylko wtedy, gdy |u∩v|=1. Podaj ilość wierzchołków, stopnie każdego
wierzchołka oraz liczbę krawędzi grafu G.
24 lut 14:17
Pytający:

VG={{1, 2},
{1, 3},
{1, 4},
{2, 3},
{2, 4},
{3, 4}}
∀
v∊VG deg(v)=2(|X|−2)=4
| | ∑v∊VG(deg(v)) | | 6*4 | |
|EG|= |
| = |
| =12 |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 17:11
iteRacj@:
Wierzchołki np.{2, 4} i {3, 4} są połączone krawędzią, bo te podzbiory mają jeden
wspólny element 4, tak?
24 lut 17:44
Pytający:
24 lut 17:46
iteRacj@: dzięki!
24 lut 17:57