matematykaszkolna.pl
Stereometria Aczaop: Podstawą ostrosłupa ABCDS jest prostokąt o obwodzie 6. Krawędź DS jest wysokością ostrosłupa i jest 3 razy dłuższa od krawędzi DA . Jakie największe pole może mieć przekrój ostrosłupa płaszczyzną wyznaczoną przez wierzchołki C,D i środek krawędzi AS ? Dlaczego przekrojem tego ostrosłupa jest tu trapez,a nie trójkąt?
24 lut 13:57
24 lut 14:59
Aczaop: Widziałem to,ale nie wiem nadal dlaczego w przekroju jest trójkąt.Widziałem tu kiedyś takie zadanie,że ktoś tłumaczył i liczył tg nachylenia przekroju do podstawy i wyjaśnił fajnie dlaczego w jakimś zadaniu był przekrojem też trapez uzasadniajac wlasnie trygonometria,ale niestety nie pamietam
24 lut 15:07
iteRacj@: W opisie opieram się na rysunku z podanego 14:59 linku. Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, więc przekrój ostrosłupa płaszczyzną wyznaczoną przez wierzchołki C,D i środek krawędzi AS przecina krawędzie boczne SA i SB. I przekrój jest czworokątem. Przekrojem byłby trójkąt, gdyby w podstawie był trójkąt. Wtedy ta płaszczyzna przecinałaby tylko jedną krawędź boczną. Gdyby w podstawie był np. pieciokąt, to przekrojem też byłby pięciokąt, bo płaszczyzna przecinałaby trzy krawędzie boczne.
24 lut 16:33
iteRacj@: 15:07 Ten kąt nachylenia był liczony w graniastosłupie, tam sytuacja jest inna.
24 lut 16:35
Aczaop: Dziękuje za pomoc
24 lut 18:36