suma
rawik: Oblicz cos2(x) + co2(2x) + cos2(3x) + :: + cos2(nx)
24 lut 13:36
Mariusz:
| 1 | |
| (∑k=1n1+∑k=1ncos(2kx)) |
| 2 | |
| 1 | | 1 | |
| n+ |
| (∑k=1ncos(k(2x))) |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | cos(nx)sin((n+1)x) | |
| n+ |
|
| |
| 2 | | 2 | sin(x) | |
24 lut 17:01
Mariusz:
A zdaje się że wziąłem z tablicy sumę od zera i powinno być
| 1 | | 1 | cos(nx)sin((n+1)x) | |
| (n−1)+ |
|
| |
| 2 | | 2 | sin(x) | |
24 lut 17:08
rawik: Zupełnie nie wiem jak to policzyłes
24 lut 21:02
Mariusz:
Wzór na sumę
∑
k=0ncos(kx)
wziąłem z tablic
Przed chwilą przejrzałem zeszyt ze szkoły średniej i okazuje się że miałem
tam do udowodnienia indukcyjnego wzór na sumę sinusów
Wzór na sumę sinusów też by tobie wystarczył bo wystarczyłoby
cosinusy zamienić na sinusy ze wzoru redukcyjnego
Trochę zabawy byłoby wtedy z upraszczaniem tego wzorku
Pozbyłem się kwadratów korzystając ze wzorku
1=cos
2(x)+sin
2(x)
cos(2x)=cos
2(x)−sin
2(x)
2cos
2(x)=1+cos(2x)
24 lut 22:02
Mariusz:
Niech An=∑k=0ncos(kx)
Bn=∑k=0nsin(kx)
Zaburzaniem sum można dostać taki układ równań
cos((n+1)x)=1+(cos(x)−1)An−sin(x)Bn
sin((n+1)x)=(cos(x)−1)Bn+sin(x)An
24 lut 22:36
Mariusz:
An=∑k=0ncos(kx)
Bn=∑k=0nsin(kx)
An+cos((n+1)x)=1+∑k=0ncos((k+1)x)
Bn+sin((n+1)x)=0+∑k=0nsin((k+1)x)
An+cos((n+1)x)=1+∑k=0ncos(kx)cos(x)−sin(kx)sin(x)
Bn+sin((n+1)x)=0+∑k=0nsin(kx)cos(x)+cos(kx)sin(x)
An+cos((n+1)x)=1+cos(x)(∑k=0ncos(kx))−sin(x)(∑k=0nsin(kx))
Bn+sin((n+1)x)=cos(x)(∑k=0nsin(kx))+sin(x)(∑k=0ncos(kx))
An+cos((n+1)x)=1+cos(x)An−sin(x)Bn
Bn+sin((n+1)x)=cos(x)Bn+sin(x)An
cos((n+1)x)−1=(cos(x)−1)An−sin(x)Bn
sin((n+1)x)=(cos(x)−1)Bn+sin(x)An
(cos(x)−1)An − sin(x)Bn = cos((n+1)x)−1
sin(x)An + (cos(x)−1)Bn = sin((n+1)x)
Jest to układ dwóch równań liniowych bo An oraz Bn występują w pierwszej potędze
Możesz go rozwiązać metodą podstawiania , eliminacji , wyznacznikową Cramera,
mnożąc lewostronnie przez macierz odwrotną , znajdując jakiś rozkład macierzy np LU
Aby uprościć otrzymany wzór korzystasz z
cos(A+B)=cos(A)cos(B) − sin(A)sin(B)
cos(A−B)=cos(A)cos(B) + sin(A)sin(B)
sin(A+B)=sin(A)cos(B)+cos(A)sin(B)
sin(A−B)=sin(A)cos(B)−cos(A)sin(B)
25 lut 00:24
Mariusz:
Funkcję tworzącą można otrzymać postępując
w podobny sposób jak dla wielomianów Czebyszowa
a następnie należałoby skorzystać z funkcji tworzącej ciągu sum częściowych
(szczególny przypadek splotu)
Mając funkcję tworzącą wystarczy znaleźć wzór na n. wyraz
Jednym ze sposobów jest n krotne różniczkowanie
25 lut 03:37