matematykaszkolna.pl
suma rawik: Oblicz cos2(x) + co2(2x) + cos2(3x) + :: + cos2(nx)
24 lut 13:36
Mariusz:
1 

(∑k=1n1+∑k=1ncos(2kx))
2 
1 1 

n+

(∑k=1ncos(k(2x)))
2 2 
1 1cos(nx)sin((n+1)x) 

n+

2 2sin(x) 
24 lut 17:01
Mariusz: A zdaje się że wziąłem z tablicy sumę od zera i powinno być
1 1cos(nx)sin((n+1)x) 

(n−1)+

2 2sin(x) 
24 lut 17:08
rawik: Zupełnie nie wiem jak to policzyłesemotka
24 lut 21:02
Mariusz: Wzór na sumę ∑k=0ncos(kx) wziąłem z tablic Przed chwilą przejrzałem zeszyt ze szkoły średniej i okazuje się że miałem tam do udowodnienia indukcyjnego wzór na sumę sinusów Wzór na sumę sinusów też by tobie wystarczył bo wystarczyłoby cosinusy zamienić na sinusy ze wzoru redukcyjnego
 π 
cos(x)=sin(

−x)
 2 
Trochę zabawy byłoby wtedy z upraszczaniem tego wzorku Pozbyłem się kwadratów korzystając ze wzorku 1=cos2(x)+sin2(x) cos(2x)=cos2(x)−sin2(x) 2cos2(x)=1+cos(2x)
 1 
cos2(x)=

(1+cos(2x))
 2 
24 lut 22:02
Mariusz: Niech An=∑k=0ncos(kx) Bn=∑k=0nsin(kx) Zaburzaniem sum można dostać taki układ równań cos((n+1)x)=1+(cos(x)−1)An−sin(x)Bn sin((n+1)x)=(cos(x)−1)Bn+sin(x)An
24 lut 22:36
Mariusz: An=∑k=0ncos(kx) Bn=∑k=0nsin(kx) An+cos((n+1)x)=1+∑k=0ncos((k+1)x) Bn+sin((n+1)x)=0+∑k=0nsin((k+1)x) An+cos((n+1)x)=1+∑k=0ncos(kx)cos(x)−sin(kx)sin(x) Bn+sin((n+1)x)=0+∑k=0nsin(kx)cos(x)+cos(kx)sin(x) An+cos((n+1)x)=1+cos(x)(∑k=0ncos(kx))−sin(x)(∑k=0nsin(kx)) Bn+sin((n+1)x)=cos(x)(∑k=0nsin(kx))+sin(x)(∑k=0ncos(kx)) An+cos((n+1)x)=1+cos(x)An−sin(x)Bn Bn+sin((n+1)x)=cos(x)Bn+sin(x)An cos((n+1)x)−1=(cos(x)−1)An−sin(x)Bn sin((n+1)x)=(cos(x)−1)Bn+sin(x)An (cos(x)−1)An − sin(x)Bn = cos((n+1)x)−1 sin(x)An + (cos(x)−1)Bn = sin((n+1)x) Jest to układ dwóch równań liniowych bo An oraz Bn występują w pierwszej potędze Możesz go rozwiązać metodą podstawiania , eliminacji , wyznacznikową Cramera, mnożąc lewostronnie przez macierz odwrotną , znajdując jakiś rozkład macierzy np LU Aby uprościć otrzymany wzór korzystasz z cos(A+B)=cos(A)cos(B) − sin(A)sin(B) cos(A−B)=cos(A)cos(B) + sin(A)sin(B) sin(A+B)=sin(A)cos(B)+cos(A)sin(B) sin(A−B)=sin(A)cos(B)−cos(A)sin(B)
25 lut 00:24
Mariusz: Funkcję tworzącą można otrzymać postępując w podobny sposób jak dla wielomianów Czebyszowa a następnie należałoby skorzystać z funkcji tworzącej ciągu sum częściowych (szczególny przypadek splotu) Mając funkcję tworzącą wystarczy znaleźć wzór na n. wyraz Jednym ze sposobów jest n krotne różniczkowanie
25 lut 03:37