Pochodne cząstkowe
Patryk: | | 1 | |
Mam policzyć pochodną cząstkową − |
| , wiem jak zrobić gdy x jest zmienną i czy dla y |
| | x | |
zmiennego tej pochodnej nie będzie?
24 lut 13:08
Jerzy:
To jest funkcja jednej zminnej i nie ma pochodnych cząstkowych.
24 lut 13:10
Patryk: | | x−y | |
Funkcja z której liczyłem pochodne to : |
| |
| | x | |
24 lut 13:14
Jerzy:
f(x,y) = 1 − y/x
fx = y/x2
fy = −1/x
24 lut 13:17
Patryk: Ta są pierwszego rzędu i te policzyłem bez najmniejszego problemu. Nurtuje mnie pytanie i
| | 1 | |
zastanawiam się czy w przypadku gdy liczę pochodną drugiego rzędu to w przypadku gdy − |
| |
| | x | |
| | 1 | |
przy x zmiennym wychodzi |
| ,a co się dzieje przy y zmiennym? |
| | x2 | |
24 lut 13:21
Jerzy:
Pochodna stałej jest równa 0
24 lut 13:23
Patryk: Dziękuję
24 lut 13:27