matematyka
student: Co to jest matematyka dyskretna?
24 lut 12:57
ABC:
jak dajesz egzaminatorowi łapówkę tam gdzie nie ma kamer
24 lut 12:59
Mariusz:
Jeśli chcesz być programistą to z dyskretnej powinny się zainteresować :
m.in
1 Rachunek różnicowy
(do liczenia sum i szacowania złożoności algorytmów)
2. Rekurencja
(przydaje się do projektowania algorytmów , np dość popularną techniką jest divide et impera
która korzysta z rekurencji)
3. Teoria grafów (istnieją algorytmy grafowe jak np szukanie cykli i ścieżek)
24 lut 16:44
student: a będzie teoria liczb?
24 lut 17:08
Adamm:
teoria liczb to też po części matematyka dyskretna
Nie wiadomo jednak co będziesz miał na kursach
24 lut 17:11
Mariusz:
teoria liczb ?
Do kryptografii może się przydać np szyfr RSA
Adam chyba odgadłem że pyta w kontekście programowania
24 lut 17:14
Mariusz:
Oprócz rekurencji na matematyce dla informatyków było
Zbiór liczb całkowitych , operacja modulo ,
chińskie twierdzenie o resztach , zasada włączeń i wyłączeń
Dobrze nie pamiętam bo to było 15 lat temu
i to nie ma się czym chwalić bo tylko zaoczne i ledwie na tróje
24 lut 17:21
Adamm:
http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=19&wyd=10&jez=pl
w takim razie do programowania się przyda
stąd chyba tylko 1−4 rozdział, z czego
co do 4 rozdziału nie jestem do końca pewien
oczywiście nie czytasz dowodów bo nie ma po co
jak jesteś programistą, no chyba że chcesz
w szczególności się przyda rozdział 3
1 rozdział to takie podstawy teorii liczb
co do 2 rozdziału, to nie wiem czy samo
rozwiązywanie równań diofantycznych jest przydatne, ale jest tam algorytm
Eulidesa z którym warto się zapoznać jeśli jeszcze go nie znasz
24 lut 17:26
24 lut 17:29
Mariusz:
Amerykanie ignorują znaczenie matematyki w programowaniu i ograniczają się tylko
do tego gdzie każdy może je zauważyć czyli do grafiki
ale przydatność matematyki w programowaniu nie ogranicza się tylko do tego
24 lut 17:44