matematykaszkolna.pl
matematyka student: Co to jest matematyka dyskretna?
24 lut 12:57
ABC: jak dajesz egzaminatorowi łapówkę tam gdzie nie ma kamer
24 lut 12:59
Mariusz: Jeśli chcesz być programistą to z dyskretnej powinny się zainteresować : m.in 1 Rachunek różnicowy (do liczenia sum i szacowania złożoności algorytmów) 2. Rekurencja (przydaje się do projektowania algorytmów , np dość popularną techniką jest divide et impera która korzysta z rekurencji) 3. Teoria grafów (istnieją algorytmy grafowe jak np szukanie cykli i ścieżek)
24 lut 16:44
student: a będzie teoria liczb?
24 lut 17:08
Adamm: teoria liczb to też po części matematyka dyskretna Nie wiadomo jednak co będziesz miał na kursach
24 lut 17:11
Mariusz: teoria liczb ? Do kryptografii może się przydać np szyfr RSA Adam chyba odgadłem że pyta w kontekście programowania
24 lut 17:14
Mariusz: Oprócz rekurencji na matematyce dla informatyków było Zbiór liczb całkowitych , operacja modulo , chińskie twierdzenie o resztach , zasada włączeń i wyłączeń Dobrze nie pamiętam bo to było 15 lat temu i to nie ma się czym chwalić bo tylko zaoczne i ledwie na tróje
24 lut 17:21
Adamm: http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=19&wyd=10&jez=pl w takim razie do programowania się przyda stąd chyba tylko 1−4 rozdział, z czego co do 4 rozdziału nie jestem do końca pewien oczywiście nie czytasz dowodów bo nie ma po co jak jesteś programistą, no chyba że chcesz w szczególności się przyda rozdział 3 1 rozdział to takie podstawy teorii liczb co do 2 rozdziału, to nie wiem czy samo rozwiązywanie równań diofantycznych jest przydatne, ale jest tam algorytm Eulidesa z którym warto się zapoznać jeśli jeszcze go nie znasz
24 lut 17:26
Adamm: http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon19/mon1908.pdf no i tu masz jeszcze tw. Eulera, dosyć ważne
24 lut 17:29
Mariusz: Amerykanie ignorują znaczenie matematyki w programowaniu i ograniczają się tylko do tego gdzie każdy może je zauważyć czyli do grafiki ale przydatność matematyki w programowaniu nie ogranicza się tylko do tego
24 lut 17:44