ciag
ukulele: Oblicz a18, jeżeli an jst ciagiem arytmetycznym gdzie a1+a2+a3+:::+a14 = 77 oraz
a1,a11 są liczbami naturalnymi.
24 lut 12:33
a: nie brakuje danych?
24 lut 12:41
a:
zatem
11 = a
1 + a
14 = a
1 + (a
1 + 13r)
11 = 2a
1 + 13r
a
18 = a
1+17r
hmm ?
24 lut 12:44
ABC:
różnica dwóch liczb naturalnych jest liczbą całkowitą , 10r=m , m∊Z
24 lut 12:55
ukulele: Nie brakuje danych
24 lut 13:09
a: no to bedzie wiele rozwiazan
24 lut 13:11
ukulele: ok chodzi o znalezinie wszystkich ogolne
24 lut 13:13
ABC:
110=20a
1+13m
a
1=−1 , m=10 jest rozwiązaniem szczególnym
z teorii wiadomo że wszystkie inne rozwiązania mają postać
a
1=−1+13t m=10−20t gdzie t całkowite
r=1−2t , a
18=a
1+17r=(−1+13t)+17(1−2t)=16−21t
rachunki robiłem na szybko więc sprawdź
24 lut 13:24
ABC:
i teraz przetnij to jeszcze z warunkami a1,a11 >0
24 lut 13:26
ukulele : Czyli t>1/13 i t<16/21 ?
24 lut 13:30
ABC:
nie t18 tylko t11
t11=a1+10r=−1+13t+10−20t=9−7t >0
24 lut 13:32
ABC:
znaczy a
11 oczywiście
24 lut 13:32
ABC:
zdaje się że po uwzględnieniu tych warunków jednak jest jedyność : t=1 musi być
24 lut 13:35
ukulele : czyli t=1?
24 lut 13:35
ABC:
tak , więc a18=−5
24 lut 13:37
ukulele: Dzieks
24 lut 13:38
a: z teorii wiadomo że wszystkie inne rozwiązania mają postać
a1=−1+13t m=10−20t gdzie t całkowite
skad te info o tej teorii ?
24 lut 14:39
24 lut 15:17