trygonometria
maria: mam podaną wartośc funkcji trygonometrycznej zastąpić równymi wartościami tych samych funkcji
trygonometrycznych
kątów należących do przedziału <00,3600>
sinu(−4600) i tu pojawia mi się problem, niby która to powinna być druga ćwiartka,3600+ I
cwiartka daje mi to 4500 więc wchodzę do II ćwiartki ?
ale tam sinus jest dodatni, więc coś ogólnie źle myślę tylko co ? Możecie mi pomóc.
24 lut 12:26
Oof: sin(−460) = sin(−360 − 100) = sin(−100) = −sin(100) = −sin(90 + 10) = −cos(10)
24 lut 12:30
maria: dzieki
24 lut 12:31
ABC:
sin(−460)=sin(−460+360)=sin(−100)=sin(−100+360)=sin260
24 lut 12:31
maria: ale miało byc samych funkcji
trygonometrycznych
24 lut 12:32
maria: ABC dzieki własnie to
24 lut 12:33
ABC:
no to masz sin 260 na końcu, jest ta sama funkcja
24 lut 12:33
maria: niby tak, ale nie mozna zostawić −cos(10)
24 lut 12:34
6latek:

Minusowe kąty zgodnie z ruchem wskazowek zegara
24 lut 12:44