Trzy różne półproste ile mają wspólnych punktów
jezowj: Witam.
Mam kłopot z ustaleniem ilości wspólnych punktów dla trzech różnych półprostych. Wiem, że
podobny problem był już poruszany ale dla dwóch półprostych. Proszę o podpowiedź.
24 lut 11:48
jezowj: Zapytałem, bo nie jestem do końca pewny.
Rozważałem wariant prostych leżących równolegle do siebie. Na każdej z nich są dwie półproste.
Który punkt jest punktem wspólnym dla trzeciej półprostej?
Dlatego proszę o odpowiedź.
24 lut 12:33
24 lut 12:34
ABC:
"Rozważałem wariant prostych leżących równolegle do siebie. Na każdej z nich są dwie
półproste."
ile jest tych prostych równoległych do siebie?
24 lut 12:37
jezowj: Rozważałem dwie proste równoległe, bo wtedy półproste leżą na dwóch różnych prostych. Wtedy
trzecia półprosta nie ma punktu wspólnego.
Pytanie dotyczy ilości wspólnych punktów dla trzech różnych półprostych. Nie jest określone ich
położenie.
24 lut 12:54
jezowj: ... ani ilość prostych.
24 lut 12:57
ABC:
no to może być nieskończenie wiele punktów wspólnych
24 lut 12:57
6latek:
24 lut 13:02
jezowj: Wydaje mi się, że na prostej mogą być dwie półproste. Może dlatego, że półprosta dzieli prostą
na połowę.
Poza tym w zadaniu mam cztery warianty odpowiedzi: 0 (zero); 1; 2; 3. Wynika z tego, że każda
odpowiedź może być prawidłową.
24 lut 13:04
jezowj: @6latek. Też myślałem o takim rozwiązaniu.
24 lut 13:06
jezowj: ABC: niebieską część na prostej nazwałbym odcinkiem, bo jest z ograniczona z obu stron.
24 lut 13:15
ABC:
to są trzy półproste o tym samym zwrocie, zielona półprosta jest częścią wspólną
24 lut 13:29
jezowj: Rozumiem, przepraszam.
24 lut 13:42
jezowj: ABC. Raczej skłaniałbym się do tego, że punktem wspólnym dla tych trzech prostych jest punkt
czerwony (tzn. ten, z którego wychodzi jedna półprosta).
24 lut 13:59
jezowj: Dziękuję bardzo wszystkim za wyjaśnienia, (p)odpowiedzi i pomoc.
24 lut 14:43