Geometria analityczna
Kę: Dwie wysokości trójkąta ABC, gdzie A=(−2−3), zawarte są w prostych o równaniach x−2=0 i
2x+3y−1=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
Czy mógłbym prosić o rysunek do tego zadania? Nie potrafię sobie tego wyobrazić
24 lut 11:26
Jerzy:
Zauważ,że skoro jedna z wysokości leży na prostej x = 2, to jeden bok tróikąta jest zawarty w
osi OX.
24 lut 11:29
wredulus_pospolitus:

1) wyznaczamy prostą prostopadłą do (x−2) = 0 przechodzącą przez A
fiolet
2) przecięcie się tej wyznaczonej prostej z drugą prostą podaną w zadaniu podaje nam kolejny
wierzchołek
3) powtarzamy to samo dla 2x+3y−1=0
pomarańcz
Koooniec
24 lut 11:32
Kę: Dzięki wielkie
24 lut 11:37