Prawdopodobieństwo
Oof: Wyznacz prawdopodobieństwo, ze w 100 rzutach moneta wystąpi seria co najmniej x reszek.
23 lut 23:32
Oof: Wiem, że ilość wszystkich możliwych zdarzeń to 2n. A dalej?
24 lut 09:20
ABC:
zrób sobie przypadki z mniejszą ilością rzutów żeby zobaczyć jak to działa: 2,3,4 rzuty
24 lut 09:24
Oof: Dla trzech rzutów i x = 2:
p = 3/9.
Dla trzech rzutów i x = 3:
p = 1/9.
Dla czterech rzutów i x = 2:
p = 8/16.
Dla czterech rzutów i x = 3:
p= 2/16.
Dla czterech rzutów i x = 4:
p = 1/16.
No to okej, ale trudno coś wywnioskować, przewiduję że jest tu symbol Newtona w kombinacji z
czymś innym...
24 lut 10:50
wredulus_pospolitus:
Dla 4 rzutów i x=2 będziesz mieć
R,O,R,R
O,O,R,R
O,R,R,O
R,R,O,R
R,R,O,O
24 lut 11:06
Oof: Co najmniej x reszek.
24 lut 11:08
wredulus_pospolitus:
Ach ... co najmniej x reszek
24 lut 11:09
Oof: Dobra, już wywnioskowałem, że gdy chcemy serii co najmniej k reszek dla n rzutów to ilość
zdarzeń sprzyjających wynosi:
(n − (k−1))!
Będę myśleć dalej.
24 lut 11:12
Oof: Nie, wynosi:
1 + 2 + ... (n−k)
24 lut 11:16
Oof: Ostatnia edycja: 1 + 2 + ... + (n − (k−1))
24 lut 11:18
wredulus_pospolitus:
Załóżmy, że dla N rzutów masz m możliwości osiągnięcia ciągu co najmniej 2 reszek.
W takim razie dla (N+2) rzutów będzie:
bo :
m*2 −−− seria odbyła się wcześniej, więc dokładamy R albo O (bez różnicy)
2
N − m −−− seria wcześniej się nie odbyła
| 2N − m | |
| −−− seria wcześniej się nie odbyła I OSTATNI rzut to było R ... więc w następnym |
| 2 | |
rzucie musi być R
24 lut 11:19
wredulus_pospolitus:
w ogólnym przypadku:
Liczba wystąpień w rzucie N razy serii co najmniej x reszek:
| | liczba niewystąpienia serii | |
'liczba wystąpień serii w (N−x+1) rzutach' * 2x−1 + ' |
| ' *1 |
| | 2 | |
24 lut 11:26
wredulus_pospolitus:
to co napisałem o 11:26 to głupota
24 lut 11:27
Oof: dla (N+2) rzutów:
"m*2 −−− seria odbyła się wcześniej, więc dokładamy R albo O (bez różnicy)"
Nie powinno być m*4 skoro dokładamy dwa rzuty?
m + orzeł + orzeł
m + reszka + reszka
m + orzeł + reszka
m + reszka + orzeł
24 lut 11:33
wredulus_pospolitus:
Miało być dla (N+1) rzutów
24 lut 11:33
Oof: Czyli dla serii 2 reszek można to rozwiązać równaniem różnicowym..
m(n+1) = m(n) * 2 + (2n − m(n)) / 2,
m(2) = 1/2
Gorzej dla większych serii ale zaraz się zobaczy
24 lut 11:47
Oof: m(2) = 1
24 lut 11:50
Oof: Nie no, nie widzę jak to jakkolwiek zrobić analitycznie, przecież dla większych serii
przy (n+1) rzucie pojawia się milion innych możliwości więc niezłe zadanie.
24 lut 12:02
Pytający:
http://www.gregegan.net/QUARANTINE/Runs/Runs.html
| | A(n, x) | |
Niech P(n, x)= |
| będzie prawdopodobieństwem serii co najmniej x reszek w n rzutach |
| | 2n | |
monetą, wtedy:
A(n, n) = 1
A(n, x) = 2*A(n−1, x) + (2
n−1−x−A(n−1−x, x))
Wzór rekurencyjny analogicznie jak w podlinkowanej stronie: w n rzutach monetą mamy serię x
reszek, jeśli:
• w poprzedzających (n−1) rzutach już była taka seria (i wtedy w n−tym rzucie może wypaść
cokolwiek, czyli na 2 sposoby)
• w poprzedzających (n−1) rzutach nie było takiej serii i ostatnie x (z (n−1)) rzutów to: 1
orzeł, następnie (x−1) reszek (i wtedy w n−tym rzucie musi wypaść reszka, żeby pojawiła się
seria); czyli mamy w pierwszych (n−1−x) rzutach brak takiej serii i pozostałe x rzutów musi
tej konkretnej postaci (1 orzeł, (x−1) reszek)
Oczywiście A(n, x) = 0 dla n<x.
Pozostaje tylko rozwiązać tę rekurencję.
24 lut 17:41
Oof: Dziękuję bardzo ;
24 lut 18:07