pole trójkąta
matma3:
1// W trójkącie ABC dwa boki mają długość 4 i 6 a odcinek dwusiecznej kąta między
nimi zawartego w tym trójkącie ma długość 4
Oblicz pole tego trójkąta
2// W trójkącie ABC o bokach długości 4 i 6 poprowadzono środkową na trzeci bok, której
długość jest równa 3
Oblicz pole tego trójkąta
23 lut 22:57
asia: masz odpowiedzi? czy w pierwszym wychodzi 10√11/3 ?
23 lut 23:18
matma3:
Niestety ale nie mam odpowiedzi
23 lut 23:34
Mila:
| | 1 | |
PΔABC= |
| *6*4*sin2α=12sin2α |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
12sin2α= |
| *4*4 *sinα+ |
| *6*4*sinα |
| | 2 | | 2 | |
12*2 sinα*cosα=8sinα+12sinα⇔
| | 20 | | 5 | |
24cosα=20 ⇔ cosα= |
| = |
| |
| | 24 | | 6 | |
| | 25 | | 11 | | √11 | |
sin2α=1− |
| = |
| ⇔sinα= |
| |
| | 36 | | 36 | | 6 | |
2*sinα*cosα=sin(2α)
| | √11 | | 5 | | 10√11 | |
sin2α=2* |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 36 | |
===================
II sposób
z tw. o dwusiecznej kąta i tw. Pitagorasa
23 lut 23:57
Eta:
| | |AD| | | 2 | |
1/ z tw. o dwusiecznej |
| = |
| |
| | |DB| | | 3 | |
| | 4 | | 44 | |
h2=16−c2 i h2= 36−16c2 ⇒ c2= |
| to h2= |
| |
| | 3 | | 3 | |
==============
24 lut 00:37
Eta:

1) Budujemy równoległobok ABCD , |CD|=6 ( dwie długości środkowej trójkąta ABC
2)ΔADC jest równoramienny
to h=
√62−22= 4
√2
| | 1 | | 1 | |
P(ABC)= |
| P(ABCD)= |
| *4*4√2= 8√2 |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 00:51