Rozwiązanie równania trygonometrycznego
Miszka: Cześć, nie do końca wiem jak w pełni rozwiązać równanie trygonometryczne.
(sinx + cosx)
2 = 1
Wykonałem następujące obliczenia:
(sinx + cosx)
2 = 1
sin
2x + cos
2x + 2sinxcosx = 1
2sinxcosx = 0
sinx = 0 lub cosx=0
I... co dalej? Jak to wszystko złożyć w finalną odpowiedź? Bardzo proszę o jakieś wyjaśnienie,
ponieważ dopiero zacząłem przerabiać trygonometrię i tego nie pamiętam. Z góry dziękuję!
23 lut 21:36
Miszka: Odpowiedź w podręczniku to:
Nie za bardzo wiem jak do tego dojść z tych przypadków.
23 lut 21:41
ABC:
nie ma co dochodzić

2sinxcosx =sin 2x
sin2x=0
2x=kπ
23 lut 21:44
Miszka: A, czyli to takie proste. Dziękuję, w takim razie podręcznik mnie zmylił, bo wskazówką było
rozłożenie na oddzielnego sinusa i cosinusa...
23 lut 21:45
ABC:
mafia podręcznikowa wydawcy +autorzy chce tylko pieniędzy a nie twojego dobra
23 lut 21:48
Eta:
23 lut 21:48