Oblicz ile jest
siraal: Oblicz ile jest liczb pięciocyfrowych w zapisie których są trzy cyfry parzyste i dwie
nieparzyste.
3 cyfry parzyste wybrać na 5
3 sposobów,2 nieparzyste można wybrać na 5
2 sposobów
| | | |
*25+ | *125 minus jeszcze przypadek zera na początku,a widzę,że ludzie to robią w |
| | |
etapach 1.Cyfra parzysta na początku 2.Cyfra nieparzysta na początku.Więc co jest w tym złego
co robię,oprócz tego,że pewnie wszystko?
23 lut 20:21
Eta:
NNPPP N∊{1,3,5,7,9} P∊{0,2,4,6,8}
| | | |
1) N|NPPP −−− 5* | *5*53 =..... |
| | |
| | | |
2) P|NNPP −−− 4* | *52*52 =... ( na pierwszym miejscu parzysta bez zera) |
| | |
Razem mamy : 20*5
4+24*5
4 = 44*625=
27 500 takich liczb
23 lut 21:30
Pytający:
Siraal, Twój pomysł jest ok, ale wykonanie do poprawy:
| | | | | | | | | | | |
*52* | *53− | *52* | *52 = | 55− | 54 = 54(50−6) = 27500 |
| | | | | | |
| |
// 2 z 5 miejsc dla cyfr nieparzystych |
| |
5
2 // 2 cyfry nieparzyste
| |
// 3 z pozostałych 3 miejsc dla cyfr parzystych |
| |
5
3 // 3 cyfry parzyste
// minus przypadki, gdzie na pierwszej pozycji jest 0
| |
// 2 z 4 miejsc dla cyfr nieparzystych |
| |
5
2 // 2 cyfry nieparzyste
| |
// 2 z pozostałych 2 miejsc dla cyfr parzystych |
| |
5
2 // 2 cyfry parzyste
23 lut 22:07
Eta:
23 lut 22:34