Oblicz, na ile sposobów
Magda: Wzdłuż drogi, po jednej jej stronie, należy zasadzić 200 klonów, wśród których jest 8 klonów
czerwonych, reszta to klony polne. W obrębie jednego gatunku sadzonki są nierozróżnialne.
Między dwoma sąsiednimi klonami czerwonymi należy posadzić 6 klonów polnych. Oblicz, na
ile sposobów można to zrobić. Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności otrzymanego
wyniku.
23 lut 18:58
Pytający:
| | | ((200−8)−(8−1)*6)+((8+1)−1) | | | ((8+1)−1) | |
| | | | | |
Na | = | = | sposobów. |
| | | | |
200−8 // tyle jest klonów polnych
8−1 // tyle jest "miejsc" między sąsiednimi klonami czerwonymi
(8−1)*6 // czyli tyle klonów polnych "sadzimy automatycznie"
(200−8)−(8−1)*6=150 // zatem tyle pozostaje ich "do rozsadzenia"
(8+1)=9 // tyle jest "miejsc" do sadzenia: przed kolejnymi klonami czerwonymi + za ostatnim
Czyli szukana liczba sposobów to liczba 150−elementowych kombinacji z powtórzeniami ze zbioru
9−elementowego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_z_powt%C3%B3rzeniami
https://www.matematyka.pl/180686.htm
23 lut 19:21