geo anal
a47: Punkty A = (− 7,− 2) i B = (4,− 7) są wierzchołkami podstawy trójkąta równoramiennego ABC , a
wysokość opuszczona z wierzchołka A tego trójkąta zawiera się w prostej o równaniu 2x + 19y +
52 = 0 . Oblicz współrzędne wierzchołka C .
Chciałem policzyc to, że punkt C to punkt przecięcia się prostych BC i prostej prostopadłej do
prostej AB, na której leży C. Prosta BC to y=19/2x−45, a symetralna do AB wyszła mi
y=11/9x−2/3. Punkt przecicecia sie tych prostych to dziwna liczba, a ma wyjsc 6.Wiem, że ten
sposob jest elegancki ale pewnie wyszła mi zła symetralna.Mógłby ktos podac bląd w
obliczeniach?
Srodek AB to (−3/2,−5/2) i prosta AB to y=−9/11x−41/11
23 lut 18:39
Jerzy:
Prosta BC to y = 19/2x + 45. Na podstawie czego taki wniosek ?
23 lut 18:46
ABC: prosta BC to prostopadła do wysokości przechodząca przez punkt B
prostopadła do 2x+19y+52=0 ma równanie 19x−2y+k=0
19*4−2*(−7)+k=0 k=−90
19x−2y−90=0
| | (−2)+(−7) | | 9 | |
tutaj jest ok , ale środek AB , druga współrzędna |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 lut 18:54
janek191:

2 x + 19 y + 52 = 0
Prosta prostopadła
| | 19 | |
y = |
| + b B = ( 4, −7) |
| | 2 | |
więc
− 7 = 38 + b ⇒ b = − 45
| | 2 | | 52 | | 19 | |
− |
| x − |
| = |
| x − 45 / * 38 |
| | 19 | | 19 | | 2 | |
− 4 x − 104 = 361 x − 1710
365 x = 1606
x = 4,4
y = − 3,2
S = ( 4,4 ; −3,2 )
→
BS = [ 0,4, 3,8 ]
C = ( 4,4 +0,4; −3,2 +3,8) = ( 4,8 ; 0,6 )
===============================
23 lut 18:55
ABC:
janek podstawą trójkąta równoramiennego jest AB, ta wysokość na twoim rysunku nie musi spadać
na środek
23 lut 18:58
janek191:
Pomyłka − źle przeczytałem
23 lut 19:01
a47: Ok, już widzę błąd, liczyłem dla A(−7,2) a nie −2. No cóż
23 lut 19:15