Wyznacz r
Dominik: a=2r+2√3r
Robię zadanie i nie potrafię wyznaczyć z tego równania promienna (r)
23 lut 17:44
23 lut 17:45
Jerzy:
Wyłącz r przed nawias.
23 lut 17:46
PW: Po prostu wyłączyć "r" przed nawias, a potem obie strony podzielić przez to co w nawiasie.
23 lut 17:46
Dominik: wynik w rozwiązaniach to r=a/4*(√3−1)
23 lut 17:46
Dominik: Dzięki
23 lut 17:47
Mila:
a=2r*(1+
√3) /*(
√3−1)
a*(
√3−1)=2r*(3−1)⇔
a*(
√3−1)=4r /:4
Napisz
Dominik całe zadanie, jeśli to nie zgadza się z odpowiedzią.
23 lut 17:57