.
HELPP: Liczba n jest największą liczbą naturalną taką, że jeżeli podzielimy liczby 1241 oraz 872 przez
liczbę n to w obu przypadkach otrzymamy resztę równą 11. Jak wyliczyć n?
23 lut 17:32
Maciess: Jezli 1241 przy dzieleniu przez n daje reszte 11 to 1241−11 jest podzielne przez n.
Analogicznie 861 tez jest podzielne przez n
Musisz znaleźć NWD(1230,861). Algorytm Euklidesa lub na kresce
23 lut 17:42
Mila:
1241−11=1230
872−11=861
Liczby 1230 i 861 są podzielne przez n . (bez reszty).
1230=2*3*5*41
861=3*7*41
Wspólne dzielniki : 3, 41, 3*41=123
n>11 i największy wspólny dzielnik
n=123
pozostaje Ci sprawdzenie.
23 lut 17:46