kombinatoryka
sf7: Z liter 26 literowego alfabetu łacińskiego tworzymy czteroliterowe kody, przy czym każdy kod
składa się z czterech różnych liter, które zostały wybrane z pewnych 6 kolejnych liter
alfabetu. Ile jest takich kodów?
Dziwne zadanie dla mnie,już znalazłem rozwiązanie na internecie,ale i tak nie
rozumiem.Myślałem,że trzeba użyć wariacji bez powtórzeń i potem obsadzić te litery na 4
miejscach,ale się kompletnie myliłem widząc rozwiązanie,więc fajnie by było jakby mnie ktoś
oświecił
23 lut 16:03
Jerzy:
Kolejnych szóstek jest 3*4 = 12
| | | |
Wybieramy 4 litery danej szóstki: | |
| | |
Permutujemy tą czwórkę.
23 lut 16:08
Pytający:
Jerzy − nie mam pojęcia skąd wyszło Ci 12 szóstek, ale wynik i tak masz zły.

Prawidłowy wynik to:
| | | | | |
( | +(26−6)* | )*4!=215*24=5160 |
| | | |
Zbiór 4 liter, który jest podzbiorem jakiegoś zbioru 6 kolejnych liter alfabetu możemy wybrać
| | | | | |
na | +(26−6)* | sposobów, bo: |
| | | |
| |
// tyle mamy takich zbiorów 4−elementowych dla pierwszych 6 liter alfabetu (znaczy |
| |
wybieramy 4 litery z {a,b,c,d,e,f})
| |
// tyle mamy takich zbiorów 4−elementowych takich, że największa (leksykograficznie) |
| |
jest w nim litera 'g' (znaczy mamy 'g' i dobieramy jeszcze 3 z 5 poprzedzających ją liter:
{b,c,d,e,f})
| |
// tyle mamy takich zbiorów 4−elementowych takich, że największa (leksykograficznie) |
| |
jest w nim litera 'h' (znaczy mamy 'h' i dobieramy jeszcze 3 z 5 poprzedzających ją liter:
{c,d,e,f,g})
itd. // łącznie rozpatrujemy 26−6 przypadków z największą literą odpowiednio: g, h, ..., z
Z każdego takiego zbioru 4−elementowego można ułożyć 4! różnych czteroliterowych kodów.
| | | |
Nie można liczyć (26−(6−1)) | *4!, bo wtedy niektóre czwórki liter uwzględnimy |
| | |
wielokrotnie, przykładowo:
• rozważamy szóstkę sąsiadujących liter abcdef, policzymy między innymi czwórkę bcde,
• rozważamy szóstkę sąsiadujących liter bcdefg, i znowu policzymy między innymi czwórkę bcde.
23 lut 18:56
Jerzy:
Przyjmijmy zamiast liter liczby od 1 do 26.
Liczymy ciągi 6 liczbowe zaczynając od 1.
Mamy od 1 −6, 7 − 12, 13 − 18, 19 − 24 ( 4 ciągi )
Mamy od 2 − 7 , 8 − 13 , 14 − 19 , 20 − 25 ( 4 ciągi )
Mamy od 3 − 8, ...................:..............26 ( 4 ciągi )
23 lut 19:04
Jerzy:
Teraz widzę.... nie mam np. ciągu: 9 − 15 , itp. Zbłądziłem
23 lut 19:10
Pytający:
Takich szóstek jest 26−(6−1)=21 (kończą się kolejno na: 26, 25, ..., 6), ale jak już wyżej
| | | |
pisałem 21* | *4! to złe rozwiązanie.  |
| | |
23 lut 19:26
Jerzy:
Tak, masz rację. Kody mi się powtarzają.
23 lut 19:40