Kongruencje
Xxx: (2(p−3)!+1)≡0 (mod p).
p jest nieparzysta liczbą pierwszą. Trzeba wykazać, że powyższa kongruencja jest prawdziwa
Korzystam z tw Wilsona ale nie wychodzi mi że to prawda.
23 lut 13:56
Adamm:
jakoś się dowodzi podobne tożsamości z (p−r)!
to jakoś z tw. Fermata chyba idzie
23 lut 14:36
Adamm:
(p−3)! = (p−1)!*(p−2)−1(p−1)−1
uwaga (p−2)−1 i (p−1)−1 istnieją bo (p, p−2) = 1, (p, p−1) = 1
gdzie (a, b) to największy wspólny dzielnik
(p−1)!*(p−2)−1(p−1)−1 ≡ 2−1(p−1)! ≡ −2−1 (mod p)
czyli dostaliśmy (p−3)! ≡ −2−1 (mod p)
inaczej mówiąc
2(p−3)! ≡ −1 (mod p)
t. j.
2(p−3)!+1 ≡ 0 (mod p)
23 lut 14:42
Adamm:
podobnie udowodnilibyśmy że jeśli p≥r jest pierwsza, to
(p−r)! ≡ (−1)r(r!)−1 (mod p)
t. j.
r!(p−r)! ≡ (−1)r (mod p)
23 lut 14:45
Adamm:
(p−r)! ≡ (−1)r((r−1)!)−1 (mod p)
(r−1)!(p−r)! ≡ (−1)r (mod p)
23 lut 14:47
Xxx: Pójdzie też z Wilsona, a potem z kryt eulera
23 lut 15:15