.
sylwiaczek: wysokosci rownolegloboku wynosza 2,4 i 4 a jego obwod jest rowny 16.
oblicz dlugosci bokow rownolegloboku
oblicz cosinus kata rozwartego miedzy przekatnymi tego rownolegloboku
dlugosci bokow obliczylam: 5, 3
a jak obliczyc cosinus?
23 lut 13:40
zys:
... znasz boki i wysokości ... znasz więc i pole
Policz przekątne ... wykorzystaj wzór na pole czworąta w zależności od przekątnych ...
policzysz sinus kąta ... i policzysz jego cosinus
23 lut 14:49
pabel: oblicz pole, a potem ze wzoru P=1/2ab*sinx oblicz sinusa kąta ostrego
majac sinusa mozesz obliczyc cosinusa kąta ostrego między scianami ab
mając cosinusa mozesz zastosowac twierdzenie cosinusow i obliczyc jedna z przekatnych
wiesz ile wynosi sinus kąta ostrego między a i b wiec wiesz ile stopni wynosi ten kąt
kąt rozwarty między a i b wynosi (180−x) −−> stąd obliczasz cosinus tego kąta
i teraz znów mozesz zastosowac tw. cosinusa, ale tym razem na drugą przekątną.
i teraz masz obliczone dwie przekątne.
jest taki wzor P=1/2*e*f*siny (y to kąt ostry między przekątnymi)
wiesz ile wynosi pole, wiesz ile wynosi e oraz f, więc możesz obliczyć tego sinusa
jak juz masz sinusa kąta ostrego między przekątnymi, to wiesz ile stopni ma ten kąt
cosinus kąta którego szukasz wynosi 180−y
no i rozwiązane, szukasz tylko cosinusa kąta który ci wyszedł
23 lut 14:50
pabel: P=ab*sinx powinno byc
23 lut 14:50
pabel: kąt cosinusa którego szukasz wynosi 180−y*
23 lut 14:52
Jerzy:
@ zys..... możesz podać ten wzór na pole czworokąta w zależności od przekątnych ?
23 lut 14:58
Jerzy:
@pabel .... 12 = 3*5*sinx ⇔ sinx = 3/4. Ile wynosi x ?
23 lut 15:03
Jerzy:
sinx = 4/5 oczywiście.
23 lut 15:10
pabel: @Jerzy
nie jest jej to potrzebne do obliczenia cosinusa
mozna przeciez z jedynki obliczyc cosinusa
a jesli wyjdzie brzydki sinus kąta ostrego między przekątnymi, no to można po prostu z
twierdzenia cosinusow
bedzie miala polowe jednej przekatnej i polowe drugiej przekatnej to moze obliczyc
a2=(1/2e)2+(1/2f)2−2*1/2e*1/2f*cos alfa
ma przeciez dane wszystkie oprocz cos alfa, ktory chce policzyc
23 lut 15:31
pabel: a jesli wyjdzie jej brzydki sinus kąta ostrego miedzy a i b to cosinus kąta rozwartego to
będzie 180−x (x−kąt ostry między a i b)
czyli −cosx które moze policzyc z jedynki tryg znając obliczony juz sinx
23 lut 15:41
Eta:

Z danych w zadaniu wynika ,że a=5 b=3
to równoległobok składa się z dwóch trójkątów prostokątnych
zatem w ΔASD
|AS|=
√32+22=
√13
===================
i po "ptokach "
23 lut 15:43
Jerzy:
@panel....możesz pokazać to Twoje rozwiązanie.
23 lut 15:44
Eta:
Terza dopiero doczytałam,że ma być cosinus kąta rozwartego
| | 2√13 | |
zatem cos (180o−α)= −cosα= − |
| |
| | 13 | |
==========
23 lut 15:52
Eta:
I co? sylwiaczek ... "kumasz" ?
czy dalej milczysz i za chwilę będziesz wrzucać następną porcję zadanek!
23 lut 16:20
Jerzy:
Trawi podpowiedź @pabel
23 lut 16:22
Eta:
23 lut 16:23
6latek: Dzien dobry
Eta 
Przepraszam ze sie wczoraj nie przywitalem .
A Ty
Jerzy nie czepiaj się dziecka
23 lut 16:25
Eta:
@
pabel od kiedy to, równoległobok ma "ściany" ?
23 lut 16:25
pabel: P=3*4=12
5*3*sinx=12
z tw. cosinusów :
|DB|
2=16
|DB|=4
| | 3 | |
cosy=cos(180−x)=−cosx=− |
| (y−kąt rozwarty między a i b) |
| | 5 | |
|AC|
2=13
|AC|=2
√13
|AB|
2=|SA|
2+|SB|
2−2|SA|*|SB|*cosb
25=13+4−4
√13cosb
@6latek Z jakiego powodu nazywasz mnie dzieckiem? Mam 18 lat
@Jerzy @6latek Niepotrzebne złośliwości...
23 lut 16:52
6latek: Nie powiem Ci
23 lut 17:01
Eta:
@
pabel ............................. ale się opisałeś

Na maturze zabraknie Ci czasu na pozostałe zadania !
23 lut 17:02
pabel: @Eta
Pisałem to 5−10minut.
Nie w każdym zadaniu podane są boki o długościach odpowiednim trójkom pitagorejskim.
@6latek
Trudno, naprawdę, jakoś to przeżyję.
23 lut 17:05
ABC:
matur w tym roku nie będzie bo strajk nauczycieli
23 lut 17:07
6latek: ABC
Nie cieszylbym sie tak . Juz tak bylo i zonk
23 lut 17:12
Maciess: Oba sposoby są dobre. Sposób Ety jak zwykle sprytny i szybki. Pokazuje, że trzeba szukać
najkrótszej drogi, ale tak jak mowi pabel nie zawsze autor zadania ułatwia nam sprawe
albo czegoś nie zobaczymy więc trzeba umieć dać sobie rade inną metodą.
23 lut 17:25
6latek:

W dowolnym czworokacie wypuklym
w− kąt ostry miedzy przekatnymi
P= 0,5*e*f*sin (w)
f
2*f
2= a
2*c
2+b
2*d
2−2*a*b*c*d−cos(2x) gdzie (2x)= α+γ lub β+δ
23 lut 18:29
6latek: e2*f2=
23 lut 18:30
6latek: Poprawie jeszcze raz
e2*f2= a2*c2+b2*d2−2*a*b*c*d * cos(2x) itd Przepraszam
23 lut 18:34