Zero w mianowniku, założenia
pabel: Zera w mianownikach?
Witam
Chcę wyznaczyć proste AB oraz CD wiedząc, że :
A(1,3)
B(xb,0)
C(xc,0)
D(2,1)
|CD|=2
Zrobiłem to tak :
pr AB :
0=axb+b
3=a+b
Stąd −3=a(xb−1)
i teraz problem...
czy mogę podzielić przez xb−1?
czy muszę zrobić założenie, że xb nie jest równe 1 (mimo, że tego nie wiem?)
Mam potem zrobić sprawdzenie dla xb=1?
Potem podstawiam :
pr DC : (ten sam współczynnik co pr AB)
0=axc+b
1=2a+b
−1=a(xc−2)
czyli z powyższego przekształcenia :
1−xb=6−3xc
I w ten sposób uzależniam xb od xc :
xb=3xc−5
Wtedy B(3xc−5,0)
Ta informacja w połączeniu z tą, iż |CB|=2 pozwala mi obliczyć xc
Jeżeli z równania z tego równania odległości wyjdzie mi, że 3xc−5=1 (co jest równe xb=1) to
takie xc=2 muszę odrzucić?
Czy w ogóle robienie takich swobodnych założeń i ew. sprawdzanie tak jak w powyższy sposób jest
dopuszczalne?
23 lut 11:58
pabel: Błąd... wykluczenie xc=2 nie chciałem nazwać sprawdzeniem
23 lut 12:01
pabel: Kolejna pomyłka..
nie |CD|=2 lecz |CB|=2
Przydałaby się tu funkcja edytowania
23 lut 12:02
pabel: +
ABCD to wierzchołki trapezu
23 lut 12:04
pabel: AB||CD
23 lut 12:04
6latek: Moze nie dozuj wiadomosci tylko napisz cala tresc zadania
23 lut 12:05
Jerzy:
Nie każdą prostą da się zaisać równaniem y = ax + b
23 lut 12:11
pabel: Punkty A=(1,3) i D=(2,1) są wierzchołkami trapezu ABCD o podstawach AB i CD. Wierzchołki B i C
leżą na osi Ox, a ramię BC tego trapezu ma długość 2. Wyznacz równania prostych AB i CD.
Może jeszcze raz :
AB||CD, zatem mają wspólny czynnik.
pr AB :
0=axb+b
3=a+b
−3=a(xb−1)
Co teraz zrobić? Założenie, iż xb nie jest równe −1, mimo, że tego nie wiem?
Dalej :
pr CD :
1=2a+b
0=axc+b
1=a(xc+2)
xb=3xc−5
Tym samym uzależniłem xb od xc, wtedy B=(3xc−5,0)
Łącząc tę informację z tą, iż |CB|=2 mogę obliczyć xc.
Jeżeli z tego równania wyjdzie mi, że xc=2 (co jest równoważne z xb=1) to takie xc odrzucam?
Jak się wtedy zachować...
23 lut 12:13
pabel: współczynnik*
23 lut 12:14
pabel: Dobra, wyżej też zrobiłem parę błędów rachunkowych i merytorycznych ale przymknijcie na to oko
jeśli możecie.
23 lut 12:16
pabel: @Jerzy
Jak zatem wykorzystać fakt o równoległości podstaw?
23 lut 12:39
Jerzy:
Masz dwie niewiadome: x
b i x
c
| | 3 | | 1 | |
Zrównoległości podstaw masz: |
| = |
| |
| | 1 − xb | | 2 − xc | |
Masz podaną odległość punktów B i C.
Z tego układu dwóch równań obliczysz te dwie niewiadome.
23 lut 13:04
pabel: @Jerzy
Skąd konkretnie wziąłeś to równanie równoległości podstaw?
23 lut 13:07
Jerzy:
To współczynniki kierunkowe prostych AB i CD i je porównujemy, bo proste są równoległe.
23 lut 13:20
pabel: @Jerzy
Czyż nie wyciągnąłeś tych współczynników w podobny sposób co ja?
23 lut 13:30
Jerzy:
Nie wiem,czy w podobny.Wykorzystałem znane wzory.
23 lut 13:33
pabel: @Jerzy
właśnie zależy mi, żebyś podał dokładnie które.
23 lut 13:39
Jerzy:
A(xa,ya) , B(xb,yb)
23 lut 13:42
pabel: czyli chyba i tak na to samo wyjdzie, to jest z tego co widze ten sam wzor co ja stosuje tylko
ze uproszczony do 1 ulamka
ale dzieki za pomoc
bylbym wdzieczny gdyby ktos jeszcze powiedzial jak to jest z tymi zalozeniami wymuszonymi
wyrazeniem z mianownika
23 lut 14:02
Jerzy:
Dla formalności trzeba takie założenia zrobić, bo ten wzór nie ma zastosowania dla prostych
prostopadłych do osi OX.
23 lut 14:08