Zadanie tekstowe z stężeniem procentowym
LOL ALE PADAKA: Do 5kg kwasu siarkowego o stężeniu 10% dodano kwas siarkowy o stężeniu 15%. Otrzymano kwas o
stężeniu 14%. Ile kg kwasu dodano?
23 lut 09:52
ABC:
jakieś próby własnego rozwiązania?
23 lut 09:52
LOL ALE PADAKA: Ilość "czystego" kwasu Masa roztworu Stęzenie procentowe
0,5kg 5kg 10%
x y 15%
0,5 kg +x 5kg + y 14%
I dalej nie mam pomysłu
23 lut 10:02
ABC:
jeden ze sposobów (chemicy i farmaceuci robią to tzw krzyżakiem ale pominę to

)
niezmienniczość ilości czystego kwasu przed i po wymieszaniu:
0.1*5 +0,15*x=0,14(5+x)
stąd x=20
23 lut 10:07
Bleee:
No i teraz robisz rownanie:
5*10% + y*15% = (5+y)14%
23 lut 10:08
LOL ALE PADAKA: Robiłem na samym początku tak jak zapisałeś ABC ale musiałem się
walnac w obliczeniach
bo wyszło mi 0,68 kg

Teraz juz wszystko ładnie wyszło dzięki!
23 lut 10:12
Eta:

Metoda"kubełkowa" wszystko "załatwia"

5*10+15*x=14(x+5) ⇒ x=20kg
========
23 lut 21:58