geometria analityczna w przestrzeni
bezo: Zadanie 1
Napisz równanie płaszczyzny π przechodzącej przez punkt P
0(2,0,1) i równoległej do prostych:
| | ⎧ | x−2y−z=0 | |
| l1: 2x=−y=z+1, l2: | ⎩ | x−3z−8=0 |
|
Zadanie 2
Napisz równanie kierunkowe prostej l przechodzacej przez punkt P
0(−8,0,1), prostopadłej do
prostej k: {x=1−3t & y=−2 & z=4t} i równoległej do płaszczyzny π: 5x−z+7=0
23 lut 01:03
bezo: Ktoś by się podjął rozpisania tych 2 zadań? Pilne
23 lut 11:16
Jerzy: 1) Wektorem normalnym szukanej płaszczyzny jest iloczyn wektorowy wektorów kierynkowych
podanych prostych.
23 lut 11:30
Jerzy: 2) Wektorem kierunkowym szukanej prostej jest iloczyn wektorowy wektora kierunkowego danej
prostej i wektora normalnego płaszczyzny.
23 lut 11:40
bezo: Rozpisałby mi to 2 zadanie z tymi wektorami? Cos próbowałem samodzielnie rozwiązać ale nie
wychodzilo
23 lut 11:42
Jerzy:
Potrafisz policzyć iloczyn wektorowy ?
23 lut 11:45
bezo: Tak,tylko chciałbym wyniki porównać

(pisze z telefonu jak cos)
23 lut 11:48
Jerzy:
Ja też,jak coś.
23 lut 11:50
bezo: [−3,0,4]x[5,0,−1]=[0,−17,0] tworze z tego równanie a PoNiej podstawiam punkt P
−3 0 4
5 0 −1
23 lut 11:55