aa
Hugo: Kombinatoryka
Michał chce posadzić 15 kwiatków na swojej rabacie rozmieszczając
je w trzech rzędach. Zakupił 10 tulipanów w 10 różnych kolorach,
11 różnych bratków i 9 identycznych narcyzów.
Na ile sposobów może skomponować rabatę, jeżeli
a) rozmieszczenie i kolor kwiatów nie mają znaczenia,
istotna jest wyłącznie liczba kwiatów poszczególnych rodzajów,
przy czym każdy z gatunków ma być reprezentowany przez 3 kwiaty?
są po 3: k = 3
n = 15−9 = 6
dlaczego to jest tak liczone, prosze o idee
23 lut 00:37
Hugo:
15wszystkich−9copotrzebujemy do zapelnienia trzech po trzy?
k − 3 typy, ale to tak średnio, nie rozumiem
23 lut 00:50
Pytający:
t+b+n=15; t,b,n≥3
równoważnie:
(x+3)+(y+3)+(z+3)=15; x,y,z≥0
x+y+z=6; x,y,z≥0
| | | |
a liczba rozwiązań całkowitych nieujemnych tego równania to właśnie | |
| | |
Skąd ten wzór? Może najprościej na przykładzie:
masz 2 takie same monety: •• i chcesz je rozdzielić na 3 "grupki", w tym celu bierzesz 3−1=2
patyki: ||, i układasz w jakiejś kolejności te patyki z monetami obok siebie. Miejsce dla
| | | | | |
patyków możesz wybrać na | = | =6 sposobów, więc tyle też jest różnych |
| | | |
podziałów:
••|| // dwie monety w pierwszej grupce
•|•| // jedna moneta w pierwszej grupce, jedna moneta w drugiej grupce
•||• // jedna moneta w pierwszej grupce, jedna moneta w trzeciej grupce
|••| // dwie monety w drugiej grupce
|•|• // jedna moneta w drugiej grupce, jedna moneta w trzeciej grupce
||•• // dwie monety w trzeciej grupce
W Twoim zadaniu wypada jeszcze zauważyć, że kwiatków każdego rodzaju masz przynajmniej po 9
| | | |
sztuk, więc każde z | rozwiązań jest osiągalne (bo tyle najwięcej może wystąpić kwiatków |
| | |
jednego rodzaju, 3+6=15−2*3=9).
23 lut 01:13
Hugo: dziękuję, fajne i duze opisanie, troche sie rozjaśniło, rano spojrze świezszym umysłem na to
mam jeszcze do tego zadania
b) w pierwszym rzędzie mają być posadzone 4 bratki, w drugim 5 narcyzów, a w trzecim 6
tulipanów?
i podobnie nie do końca rozumiem.
| | | |
Skoro wybieramy coś z czegoś to wziąłbym | czyli 4 z 11, 5 z 9 i 6 z 10. |
| | |
Ale mamy tutaj silnie i ułamki, może to skrócenie finalnego rozwiązania? Nie rozumiem za bardzo
23 lut 01:49
Pytający:
Kolejność kwiatków w poszczególnych rzędach jest istotna (przecież wtedy masz inne kompozycje
kwiatowe).
23 lut 02:17