aa
Hugo: Znajdź klucz prywatny, jeżeli klucz publiczny to
(69,5) = (n,e)
prywatny to (n,d)
n = 69
e =5
n=p*q = 69
p=3
q=13
fi(n) =2*12=24
d*e*mod(fi(n))=1
5d*mod(24)=1 / * 5
25d mod(24)=5
d = 5
1. W odpowiedzi wychodzi 9

gdzie bląd?
2. Czy można to tak zapisać d = 5? czy lepiej bezpieczniej zapisac d*mod(25)=5?
22 lut 19:10
Hugo: Co jest bezsensu bo podstawiając do wzoru z klucza odpowiedzi:
d*e*mod(fi(n))=1
9*5*mod24=1
45*mod24=1
21mod24=1
Inne przykłady tez kosmicznie wychodzą, zły wzór?
22 lut 19:13
Pytający:
Nie spodziewałbym się tu jasnowidzów.
22 lut 19:39
Adamm:
nie znam się na kryptografii, ale znam się na operacjach modulo
jeśli powiesz mi co robisz, to pomogę
22 lut 19:39
ABC:
Hugo najpierw piszesz n=pq=69 a potem p=3 q=13
chyba powinno być p=3, q=23 ?
i wtedy to co u ciebie jest fi(n)
fi(n)=(p−1)(q−1)=2*22=44
22 lut 20:47
Hugo: @ABC
d*e*mod(fi(n))=1
5d*mod44 =1 / *9
45d*mod44 = 9/ −44d
d = 9
dzięki, trzeba się pilnować
@Adamm dzięki za chęci, udało się

Będę teraz wrzucać zadania z rekurencji a później kombinatoryka a później pewnie mix.
Jeżeli ktoś miałby ochotę, to już jest post z rekurencji jeden.
Hugo dziś nie będzie spał bo jutro ostatni termin, no raz na semestr niestety trzeba
22 lut 21:14