aa
Hugo: Czy istnieją liczby całkowite x,y spełniające poniższe równanie?
Jeśli tak, podaj przykład takich liczb.
221x+546y=52 /:13
17x+42y=4
NWD(17,42) = 1
1 jest dzielnikiem 4
17x+42y = 1
42 = 17*2 + 8 −−> 8 = 42−17*2
17 =8*2 + 1 −−> 1 = 17−8*2
1 = 17− 2*(42−17*2) = 17−2*42 + 2*2*17
1 = 5*17 − 2*42 / * 4
4 = 20*17 − 8*42
4 = 340 − 336

!
x0 = 20
y0 = −8
17x+42y = 4
I teraz wyznaczanie wzoru na x i y
x = x0 + b*K = 20+42K
y = y0 + a*K = −8+17K
dla k = 1
x=20
−42=−22
y=−8+17=9
17*(−22)+42*9 = 4
i miałbym pytanie bo jednej rzeczy nie rozumiem, ten czerwony minus skąd się bierze?
liczba 42 czyli współczynnik 'b' przy 'y' jest dodatni −−> 42y. A później przy generowaniu 'x'
wpisujemy −42, dlaczego minus sie daje. Taki jest wzór?
Że dla generowania 'x' wstawia się znak minus przed współczynnikiem 'b'?
22 lut 17:37
Mila:
17x+42y=4
Jeżeli znasz (x0,y0)
To ogólne rozwiązanie jest postaci:
x=x0+b*k
y=y0−a*k
W Twoim przypadku:
x=20+42k
y=−8−17k
dla k=−1
x=20−42
y=−8−(−17)=9
22 lut 18:06
Mila:
k∊C
22 lut 18:06
Hugo: 
teraz wszystko jasne, dziękuję Ci jak zawsze
22 lut 18:25
Mila:
22 lut 18:51
22 lut 18:52
Adamm:
17x+42y=4
42 = 2*17+8
17 = 2*8+1
1 = 17−2*8 = 17−2*(42−2*17) = 5*17−2*42
4 = (4*5)*17+(−2*4)*42
x = 20, y = −8 jest rozwiązaniem
22 lut 18:54