zagadka
MATołek: Siemanko bracia matematycy. Mam do was pytanko odnośnie rombu. Chcąc wyznaczyć długość
przekątnej przy pomocy boku możemy to zrobić bez używania trygonometrii. Mianowicie na
poziomie szkoły podstawowej. Wiadome jest to iż możemy zastosować tw. Pitagorasa ale wtedy
długość przekątnej mamy zależną zarówno od boku rombu jak i drugiej przekątnej, a chodzi mi
tylko o długość boku. Myślę jakby to zrobić już pół dnia i nic racjonalnego i prostego nie
przychodzi mi do głowy.
21 lut 21:07
Bleee:
Długość przekątnej nie można uzależnić tylko od boku. Narysuj sobie jakiś romb o boku 2,
następnie narysuj szczególny przypadek rombu czyli kwadrat o boku 2. Przekątnej są różne
21 lut 21:16
MATołek: No czyli moje spekulacje się potwierdziły. Dzięki za pomoc
21 lut 21:20
wredulus_pospolitus:
Gdyby znałoby się coś jeszcze, np. pole ... to wtedy można już wyznaczyć długości przekątnych
... a tak to 'dupa'
21 lut 21:21
PW: Siemanko bracie matematyku.
Nawet posługując sie trygonometrią musisz mieć dwie informacje:
− długość boku
− miarę kąta.
Nie da się tego przeskoczyć (kąt może mieć różną miarę, w zależności jak bardzo "kopnięty jest
kwadrat").
Cudów nie ma − chcąc obliczyć jedną z przekątnych musisz mieć − oprócz długości boku − jeszcze
jedną informację.
21 lut 21:22
MATołek: Dziękuję wszystkim za pomoc. Myślałem tak jak wy ale dzięki waszym wpisom upewniliście mnie w
tym przekonaniu.Swoją drogą, jakbyście jeszcze mieli jakieś fajne tematy prac licencjackich to
możecie podpowiedzieć bo również nad tym myślę i spędza mi to sen z powiek. Pozdrawiam i dużo
wytrwałości życzę
21 lut 22:27
wredulus_pospolitus:
Hmm praca licencjacka? A jak bardzo 'autorska' ma to być praca i jak bardzo skomplikowaną
tematykę ma poruszać? (pytam − bo nie wiem jak to wygląda z pracami licencjackimi)
21 lut 23:14
ABC:
Matołek jesteś promotorem to sam wymyślaj tematy
21 lut 23:17
MATołek: Nie no gdzie ja i promotor. Dość dobrze czuje się w analizie matematycznej i może z niej bym
coś napisał myslalem moze o zastosowaniu cakek wielokrotnych. Nie chce zbyt skomplikowanego
tematu raczej coś luźna to żeby się przyjemnie pisało.
22 lut 05:45