Znaleźć najmniejszą i największą wartość funkcji na przedziale
Marcin: Znaleźć najmniejszą i największą wartość funkcji na przedziale x <−1,2>
y=x5−x3+2x−10
21 lut 20:04
xyzA:
Niech f(x) = x5 − x3 + 2x −10
zbadaj wartosc
f(−1)
f(2)
i pochodna f'(x), przyrownaj do zera itd.
21 lut 20:06
Marcin: Czyli jak obliczyć punkty stacjonarne przy pochodnej:
f`(x)= 5x4−3x2+2=0
21 lut 20:09
xyzA:
niech t = x2, t ≥ 0
5t2 − 3t + 2 = 0 (a teraz juz wiesz?)
21 lut 20:12
Marcin: z tego wychodzi delta ujemna, czyli punktów stacjonarnych nie ma ?
21 lut 20:21
ABC:
nie ma, spośród wartości na krańcach wybierz największą i najmniejszą
21 lut 20:27
Marcin: Ok dzięki za odpowiedź.
21 lut 20:29