matematykaszkolna.pl
logika Tomal: Dwie grupy żołnierzy podczas ćwiczeń na poligonie mają się wyminąć na belce długiej równoważni. Pierwsza grupa wchodzi na równoważnię z lewej strony, a druga – z prawej. Żołnierze każdej grupy poruszają się jeden za drugim. Od momentu, gdy żołnierze idący na przedzie każdej z grup spotkają się, rozpoczyna się manewr mijania. Zakładamy, że manewr mijania jest wykonywany synchronicznie, sekunda po sekundzie, tj. w każdej sekundzie mijają się wszystkie pary sąsiednich żołnierzy, którzy idą z różnych stron. Przyjmijmy, że jest n żołnierzy w pierwszej grupie, a w drugiej grupie żołnierzy jest m. Na jakiej pozycji w szeregu (licząc od lewej) znajdzie się k−ty żołnierz pierwszej grupy (licząc od czoła grupy) po t sekundach od spotkania się grup żołnierzy i rozpoczęcia manewru mijania? Zakładamy, że po t sekundach manewr mijania jeszcze się nie skończył. Na przykład, jeśli trzech żołnierzy z grupy pierwszej oznaczymy C,B,A (A to żołnierz na przedzie), a czterech żołnierzy z drugiej grupy oznaczymy U,X,Y,Z (U to żołnierz na przedzie), to po trzech sekundach mijania się na równoważni szereg żołnierzy będzie następujący: U,C,X,B,Y,A,Z. Pierwszy żołnierz pierwszej grupy znajduje się na pozycji 6. Prosze o pomoc. Doszedlem do tego ze pozycja k w poczatkowym szeregu to n−k+1 ale jeszcze nie wiem jak dodac teraz te przejscia po t sekundach. po okolo 3h robienia tego zadania nadal nic...
21 lut 19:35
Pytający: 386478 Tylko po co kolejny wątek zakładać? To może obserwacje z podanego przykładu: t | szereg 0 | CBAUXYZ 1 | CBUAXYZ 2 | CUBXAYZ 3 | UCXBYAZ 4 | UXCYBZA 5 | UXYCZBA 6 | UXYZCBA Tak jak piszesz początkowa pozycja k−tego żołnierza z pierwszej grupy to n−(k−1). Można też zauważyć, że k−ty żołnierz pierwszej grupy "przesuwa się" o 1 pozycję na sekundę i pierwsze przesunięcie wykonuje dla t=k, czyli po czasie t przesunął się o maksymalnie max{t−(k−1), 0}. Maksymalnie o tyle, bo przesuwa się przecież tylko jeśli jest jeszcze z kim się wymijać, czyli aż do pozycji n+m−(k−1). Stąd pozycja k−tego żołnierza pierwszej grupy po czasie t to: min{n−(k−1) + max{t−(k−1), 0}, n+m−(k−1)}
21 lut 20:50
Tomal: czyli koncowa odpowiedz to jaka?
21 lut 22:07
iteRacj@: dzisiaj ostatni dzień nadsyłania rozwiązań w tym konkursie https://bezkomputera.wmi.amu.edu.pl/koala1.pdf
21 lut 22:27
ABC: tak zapytam z ciekawości co jest nagrodą? indeks na uczelnię?
21 lut 22:31
iteRacj@: Regulamin VI edycji konkursu KOALA IV. Nagrody 1. Zwycięska drużyna otrzymuje puchar (dla szkoły). 2. Wszystkie drużyny z finału otrzymują dyplomy. 3. Autor najlepszej prezentacji rozwiązania zadanianw czasie finału konkursu otrzyma dyplom. 4. Zwycięzcy obu kategorii wiekowych konkursu tworząn reprezentację Wielkopolski na zawodach międzyregionalnych. 5. Najlepsze trzy drużyny wersji programistycznej konkursu otrzymują dyplomy. Pytający chyba bedziesz mógł reprezentować Wielkopolskę na zawodach międzyregionalnych...
21 lut 22:35
ABC: szału nie ma z tymi nagrodami a jednak oszukują ... czasy się zmieniają
21 lut 22:36
iteRacj@: Zawsze byli tacy, co oszukiwali (i bedą). Może mają obiecane po stopniu w górę za jakiekolwiek punkty na tym pierwszym etapie. Na pozostałe etapy drużyna musi się stawić osobiście, więc wyniki mogą być słabsze.
21 lut 22:42
wredulus_pospolitus: Mógł ten oszust przynajmniej trochę treść zadania zmienić Że też dałem się nabrać takiemu 'piiiiii'
21 lut 23:06
iteRacj@: Nie jesteś w stanie prześwietlić każdego zamiessczonego zadania. Regulamin pkt. 6.3 Sprawą honoru jest samodzielność w rozwiązywaniu zadań (...)
21 lut 23:22
Pytający: Iteracjo, bez przesady − myślę, że na pewno znajdą się lepsze zespoły (czyli między innymi w miarę samodzielne). W ciemno założyłem, że to pewnie studia, a wystarczyło sprawdzić historię wpisów Tomali czy wklepać zadanie w wyszukiwarkę... W sumie który to już raz z zadaniami konkursowymi się zgłaszają, muszę w końcu zacząć brać to pod uwagę.
21 lut 23:53
Tomal: Ludzie, nie znacie sytuacji a oceniacie emotka Sprawa wygląda tak ze jestem w druzynie sam, mam podpisane 3 osoby z klasy ktore z matematyka maja tyle wspolnego co nic, chciałem wziac udział i byly potrzebne jakies osoby zeby w ogole zaczac. Wszystkie druzyny pracuja w 4 czy na prawde to takie straszne i okropne oszustwo kiedy ja robie te zadnia sam i poradze sie do zadan na forum? z czego tak na prawde 1 odpowiedz na 10 zadan wzialem z forum bo do reszty doszedlem sam.
22 lut 22:14
Pytający: Wystarczy napomknąć, że to zadanie konkursowe i poprosić o wskazówkę lub coś w tym stylu. Dostanie gotowca (bo się o tym nie wspomniało) zwyczajnie mija się z celem i nie jest zbyt fair wobec innych uczestników.
22 lut 22:45