wielomiany
Karol: Dla jakich wartości parametru m równanie x
5 + (1−2m)x
3 + (m
2 − 1)x = 0 ma dokładnie trzy
pierwiastki?
wyłączyłem x przed nawias
x[x
4+ (1−2m)x
2 + (m
2 − 1)] = 0
czyli mam jedno rozwiązanie równe 0, podstawiłem t=x
2 i mam
t
2+ (1−2m)t + (m
2 − 1) = 0
i to równanie musi mieć dokładnie dwa rozwiązania , napisalem warunkek
Δ>0 i t1*t2<0 (jeden dodatni)
i wyszło m∊(−1,1)
| | 5 | |
co nie jest zgodne z odpowiedzami bo wg nich jest m∊(−1,1> u { |
| } |
| | 4 | |
domyslam się że musi być coś jeszcze z Δ = 0 ale nie mam pomysłu na ten warunek dlatego proszę
o jakieś wskazówki
21 lut 16:24
wredulus_pospolitus:
A co z przypadkiem: t
1 = 0 oraz t
2 > 0
21 lut 16:35
wredulus_pospolitus:
Δ = 0 ⇔ (1−2m)2 − 4(m2−1) = 0 ... rozwiązujesz pamiętając o warunku: t1*t2> 0 lub jak
wolisz t1 + t2 > 0 (a i tak ze wzorów Viete'a korzystać będziesz).
21 lut 16:37
Karol: | | 5 | |
okej, z tego wychodzi m = |
| |
| | 4 | |
a jak znaleźć jeszcze że m=1 ?
21 lut 16:41
kicia:
1/ x=0
2/ x
4+(1−2m)x
2+m
2−1=0 i x≠0 ⇒ f(0)≠0 ⇒ m
2−1≠0 ⇒ m≠±1
| | 5 | |
3) Δ=0 ........... ⇒ m= |
| |
| | 4 | |
4/ Δ>0 i t
1*t
2<0 ⇒ m
2−1<0 i m≠±1 ⇒ m∊(−1,1)
Odp: m∊(−1,1) U { 5/4}
21 lut 16:44
wredulus_pospolitus:
Kicia ... a dlaczego odrzucasz z (2) m = ± 1

Na jakiej podstawie

Dlatego że wtedy będzie
x=3 ? To chyba dobrze, zwłaszcza że wtedy:
dla m = 1
x(x
4 + (1−2)x
2 + 0) = x
3(x
2 − 1) = 0 ... trzy pierwiastki (ta raaa)
natomiast dla m = −1 mamy:
x(x
4 + 3x
2 + 0) = x
3(x
2 + 3) ... jeden pierwiastek (buuuu)
21 lut 16:47
wredulus_pospolitus:
miało być " Dlatego że wtedy będzie x
3 "
21 lut 16:48
kicia:
dla m=1
x
3(x
2−1)=0 "taraaara

dla m= −1 ( nie ma "taraara
21 lut 16:53
21 lut 16:56
Karol: Nie rozumiem
22 lut 01:18
Karol: Sprawdzamy po prostu kiedy nasze równanie kwadratowe daje 0?
Tylko dlaczego akurat 1 i −1 sprawdzamy?
22 lut 01:26
ICSP: Próbowałeś podstawić m = 1 i m = −1 do równania wyjściowego i takowe równanie rozwiązać ?
Skoro twoje rozwiązanie nie łapie pewnych przypadków należy zobaczyć
jak one wyglądają i dlaczego nie zostały złapane.
Po analizie możesz poprawić swoje warunki.
22 lut 07:43
Bleee:
Karol... korzystając ze wzorów Viete'a: x1*x2 = 0 ⇔ m2 − 1 = 0
Dlatego sprawdzamy m = ± 1
22 lut 07:54